Абитуриентска мода за мъже – тенденции 2016


Внимание! Този пост не е с комерсиална или рекламна цел. Показаните изображения са само за илюстрация. Блогът „ZURAMODE“ не продава нищо, а просто прави обзор на модните тенденции при мъжките облекла.

Драги ми бъдещи абитуриенти, за мен вече се превърна в традиция да пиша за абитуриентските тенденции при дамите, но поради засилен интерес именно към трендовете в мъжките костюми, реших тази година да започна първо от вас, момчетата. Радостна съм, че някои читатели ми се довериха и ми зададоха конкретните си въпроси относно абитуриентския си стайлинг, надявам се, че и коментарите ми са били удовлетворителни и съм помогнала поне малко в избора им на тоалет за бала. Тенденциите от пролетта на 2015-а може да разгледате ТУК. Ще се радвам, ако мога да бъда полезна отново, така че не се колебайте да зададете въпросите си като коментари под този пост.

Стига съм словоблудствала, преминавам към съществото. Ако трябва много кратко да определим задаващата се идната пролет модна вълна, то просто трябва да кажем „’70-те”. О, да – ’70-те години на ХХ век се характеризират със засиленото влияние на хипи културата, а с нея идват и много ярки цветове, преливащи се, психеделични шарки, всякакви видове флорални мотиви и въобще, няма нищо дискретно или ненатрапващо се. В това ни убеждават водещите световни дизайнери и аз съм склонна да им вярвам, особено наблюдавайки стилните мъже по парижките улици, които винаги са крачка напред в модно отношение.

Ако сте решили да последвате тенденциите, непременно се сдобийте с костюм в някой красив пастелен цвят, без значение дали ви се вижда малко „гейско”. Зелено, розово, жълто – въпрос на лични предпочитания, но със сигурност екстравагантността ви ще прикове погледите, особено ако вашите съученици са решили да се „барнат” в строгото черно или сиво. Впрочем, нищо лично към класиката, говорим за тенденции и течения. Някоя шарения би се гледала още по-добре, например костюм на цветя или геометрични форми – важно е шарките да са едри.

Друг детайл-запазена марка на ’70-те са острите яки – същите онези, които миналата година ви препоръчвах да избягвате. Сега те се връщат с малката модификация ъглите им да са леко заоблени. Ах, тези хитри дизайнери – не биха си позволили да можем да изровим ризата на тате от стария скрин и да я сложим отново, нали ще фалират – затова преправят нещо, че да се чувства човек демоде. Къде шега, къде истина – похватът за повторение на стара тенденция, но с лека промяна може да се забележи доста често в нови колекции.

При саката особени промени в кройката няма – силуетът е прибран към тялото, ръкавите са по-скоро тесни, раменете следват естествената форма.

Наблюдават се по-често модели с по-широка яка, както и такива със силно заоблени долни краища, а също и модели с липсваща яка.

Панталоните тази година свалят талията с няколко сантиметра под пъпа, заедно с това, пропорционално пада и чаталът, т.е. създава се впечатлението за изслут панталон, каквито носеха рапърите във втората половина на ’90-те, че и след това. Забравете за кройките „slim fit”, модата се е насочила сериозно към комфорта, крачолите са широки и прави, което позволява повече свобода на движенията. Доста дизайнери посягат и към т. нар. панталони „чарлстон“, но моите прогнози са, че те могат да станат модерни след поне 2-3 сезона.

Същата тенденция забелязваме и при обувките – както и миналата година, маратонките остават на върха на класацията, без колебание ги съчетавайте с официално облекло – няма да сбъркате. Наред с мокасините и строгите, кожени обувки, имаме включване и от т. нар. гуменки – още едно потвърждение на думите ми, че модата следва комфорта. Най-добре е те да са бели, но и в други цветове също могат да бъдат успешно съчетани с официален костюм.

Като съм започнала за аксесоарите, да напиша и за коланите – добрата новина е, че те ще са по-скоро дискретни (да не кажа липсващи) този сезон. Може да съчетаете цвета на колана с този на ризата или на обувките. Като цяло през пролетта на 2016-а коланите не са акцент в облеклото, така че все пак нещо по-семпло би свършило по-добра работа. За по-лесно направо може да си ги спестите. Заложете на по-ярки други аксесоари.

Папийонките са все така на мода и заместват скучните вратовръзки, най-актуални са такива с правоъгълна форма или различни нашивки и украшения.

Вместо вратовръзка може да сложите и фишу, като цветът му може да бъде съчетан със сакото или пък да е акцент. Съветвам ви да не съчетавате цветен костюм с фишу в неутрален цвят, обратното е по-приемливо.

Чорапите тази година също не са акцент в облеклото, изберете нещо неутрално или нещо в цвета на панталона, което да не се набива на очи. От известно време все по-модерно е за мъжете да се движат без чорапи, но това лично за мен поставя под въпрос хигиената на краката. Въпрос на вкус, би казал някой.

Ако всичко това ви изглежда някак твърде папагалско, заложете на класическия вариант (бяла риза + черен или сив костюм + тъмни обувки), но не пропускайте да добавите нотка свежест под формата на бомбе. То ще ви помогне да изглеждате като истински джентълмени. Шапките с периферия са толкова модерни, че може да са единственото нещо в тоалета ви, което да отговаря на моментните модни течения, но със сигурност ще разчупи всеки класически костюм и ще внесе моден полъх.

Вероятно сте забелязали, че брадите са на мода, така че, ако мислите да бъдете с брада на бала, пускайте я още от сега, за да можете да изпробвате различни варианти за оформянето ѝ и да изберете най-подходящия за вашето лице.

А в случай, че горепосочените съвети за визия не отговарят на усещането ви за екстравагантност и ви се струват скучни, предлагам да забравите за задръжките си и да сложите пола. Балът е идеален момент да изтрещите максимално и да покажете, че сте дръзки, смели и… в крак с модата. Мдам, колкото и да не ви се вярва, полите все по-често присъстват на подиума в ревюта на мъжка мода. Бавно, но сигурно си пробиват път към гардероба на господата, доста известни личности прегърнаха тази идея и смело се появиха на обществени места с поли, а в модния свят това вече дори не прави впечатление. Справка – в постовете ми за „МЪЖЕ С ПОЛИ” – голяма част от снимките съм правила лично по време на седмиците на модата в Париж от не един и два сезона назад.

Това е от мен по темата, ако имате въпроси, не се колебайте, а ги задайте в коментар под този пост.

Още по темата четете в категория АБИТУРИЕНТИ

8 thoughts on “Абитуриентска мода за мъже – тенденции 2016

  1. Здравейте! Бих искал да попитам какви са тези дрехи и от къде мога да ги намеря (говоря за модела, който е с нещо като риза на черно каре, под нея мисля че е с бяла тениска и с червен панталон.

  2. С костюмът и ризата се оправих, но се чудя какви обувки да си взема. Костюмът ми е тъмносин, може да се каже, че е спортен, със заоблени краища и тесен панталон, а ризата ми е светлосиня. Въпросът ми е какви трябва да са обувките, дали да са официални или тип гуменка и какъв цвят да са (според мен трябва да е нещо тъмно). А и според теб, кое е по-подходящо-вратовръзка или папионка (и какъв цвят трябва да е). Благодаря предварително.

    • Ако костюмът е тъмносин, а сложиш светла обувка, в никакъв случай не трябва да е от тези кожени сутеньорски обувки 🙂 По-добре гуменка. Ако пък решиш да е тъмна, може да е кожена, мокасин или нещо от сорта, но не спортна. Ако обувките са спортни, няма абсолютно никаква нужда нито от папийонка, нито от вратовръзка, т.е. спестяваш. Ако пък решиш да си по-официален (все пак, бал е, а и все ще си ги ползваш пак по някакъв повод – на мъжете в това отношение им е по-лесно), дали папийонка или вратовръзка – изборът е твой. Пробвай и с двете и се повърти пред огледалото и виж с кое повече се харесваш, със сигурност папийонките са по-модерни, но ако не си артистичен тип човек, може да изглежда малко клоунски. Трябва това, което избереш да отговаря на твоята същност, а не да те прави да изглеждаш като в костюм за маскарад. Поздрави и не се притеснявай да пишеш пак, ако имаш още въпроси. 😉

  3. Избрах си костюм и риза, но имам проблем с избора обувките. Костюмът е тъмносин, може да се каже, че е спортен, със заоблени краища и тесен панталон, а ризата е светлосиня. Въпросът ми е какви трябва да са обувките – официално или тип гуменка и какъв цвят трябва да са. Мисля, че ще изглеждам смешно с някои заострени обувки, тъй като нося 45/46 номер. И според теб кое е по-подходящо – папионка или вратовръзка (и какъв цвят да е)? Благодаря предварително!

    • Така, след това ново инфо за номера – категорично не си взимай островърхи обувки, ще си като Чарли Чаплин 😉 Най-добре кецове или гуменки, мокасини също е вариант, примерно бежови. Ще ти влязат и след това в употреба. С този си ход се лишаваш и от задължението да си с вратовръзка или папийонка. Все пак, ако държиш да не си само с „гола“ риза, към спортна обувка по-добре би стояла вратовръзка. Цветът най-добре да е съобразен с цветовете на костюма, може да я съчетаеш както със сакото, така и с ризата, а защо не и бели кецове с бяла вратовръзка – определено ще е оригинално. Само дето бели вратовръзки ще намериш само в сватбените магазини. Успех още веднъж! 😉

What do you think about this?