Ах, тези разпродажби!


 

Последни дни преди летните разпродажби да ударят Парижките търговски центрове. Това е времето от годината, когато тълпите са невъзможни и не само, че всички жени (и дори някои мъже!) се втурват на пазар, а и купищата туристи, които са в града се възползват от шанса да си купят нещо евтино от столицата на модата. Да си призная, аз също си падам по разпродажбите, защото предпочитам да плащам по-малко, особено когато става въпрос за дрехи – нещо, което се мени толкова бързо. Така че съм минавала преди през някои от моловете в пика на разпродажбите и това, което съм виждала, изобщо не е приятно. Навсякъде е пълен хаос, персоналът в магазините е толкова натоварен, че за качествено обслужване на клиентите не може да става и дума. Бъркотия и лудница навсякъде! И ако не сте подготвени, не бихте могли да оцелеете в тази битка. Сега, като сравнявам с България, единствено мога да препоръчам на хората от Западна Европа да посетят страната в този период. Това, което вероятно бихте изгубили, са малко пари, тъй като ние нямаме чак такива намаления и те не започват по едно и също време за всички магазини. Така че ако отидете в първите дни от разпродажбите, вероятно ще се възползвате от намаление от 30%. Добрата страна е, че на повечето българи не им пука за намаления, тъй като по принцип не могат да си позволят да пазаруват маркови дрехи – без значение дали са в разпродажба или не. Това означава, че пазаруването е доста по-спокойно занимание отколкото във Франция или Италия, например. Няма тълпи от туристи, страхотно време, е, може би малко горещо, но винаги можете да го комбинирате с една лека почивка на Черноморието. И най-важното – никакви опашки в магазините! Това е нещото, което ме радва най-много. Страхувам се, че ще трябва да чакаме с години докато натрупаме опашки в Зара, например (дълги колкото тези в Париж).

Добре, пиша това за тези от вас, които искат да пазаруват в Париж. Това винаги е един добър начин за българите, защото с едно идване имат възможност да посетят града на любовта и да направят един евтин шопинг, с който да си платят един вид пътуването, тъй като същите покупки биха били по-скъпи в България.

Да пристъпя към съществената част, ето какво трябва да направите, ако искате да сте подготвени и да грабнете точно това, което искате, без да се лутате в тълпите и да си губите времето в чудене или във висене на опашката пред пробната в продължение на часове.

1. Разходете се по магазините последните няколко дни преди началото на разпродажбите и набележете нещата, които харесвате, както и марките.

2. Пробвайте всичко и запишете кои размери ви пасват – това е много важно, защото когато разпродажбите започнат, няма да има нужда да висите на опашка пред пробната, тъй като вече ще знаете кои номера ви стоят добре.

3. След като сте сигурни от кои марки ще пазарувате, проверете къде другаде имат магазини и се насочете към онези от тях, които са извън централен Париж, най-добре някъде в предградията, тъй като там туристите са значително по-малко.

4. Не отивайте с кола – опитайте да се придвижвате с публичен транспорт или пеш, тъй като намирането на паркомясто по това време е истинско предизвикателство. Уговорете се с приятел/ка,  да ви помогне с багажа когато свършите с шопинга (най-добре е да има кола).

5. Носете удобни обувки, защото ще пада голямо ходене.   

Ако все пак не сте чак толкова навити да изглеждате модерно, а просто искате да си подмените гардероба, но ви мързи да изпълнявате всички тези стъпки, просто отидете на края – разпродажбите във Франция обикновено траят по 5-6 седмици, така че време ще има предостатъчно. Въпросът е дали ще са останали хубави неща и ако да, дали ще са във вашия номер. Това е тънката част. Но ако сте късметлии, да не ви пука! Забравете за разпродажбите и си живейте живота! 😉

Photos: Stefany

What do you think about this?