Майката в комерсиалния свят


Ден_на_майката_Цура_МодЗа източник на вдъхновение и истеричен смях днес ми послужи една брошурка, случайно попаднала в пощенската ми кутия и неизхвърлена веднага в кофата за рециклируеми отпадъци, както се случва в повечето случаи. Въпросната брошурка е на френска верига хипермаркети и е специално издание по повод наближаващия Ден на майката. Очаква се по този повод всички синове, дъщери и съпрузи на майки да им купят подарък, защото как, ако няма такива празници, ще се развива пустата икономика? Поводи за масови подаръци (разбирайте, продажби) трябва да има е-же-ме-сеч-но!

И така, няма да умувам твърде много върху силите, подтикнали ме да скътам въпросната книжчица за по-късно разглеждане, само ще кажа, че тя ме свари силно неподготвена за това, което ме очакваше вътре, а именно вселена от продукти, които да донесат вечно щастие на всяка майка. Реших да ви разкажа за преживяното, защото смятам, че и българските майки заслужават да споделят тази почит, това боготворене, тази възхита!

Започвам от корицата – на нея имаме в едър план женски торс, облечен в прилепнала наситено-розова тениска със скромно деколте, на по-прост език – чифт цици отблизо (какъв по-подходящ символ на майката, нали?), а пред тях – опакован подарък в същия тон розово с джуфка, която анимационна майка аха да дръпне с усмивка от ухо до ухо. С голям шрифт над този шедьовър пише „Празникът на майките” и отдолу уточнено с по-ситен шрифт „които не са само майки”. Добре, че ни казаха, че имаме право да сме и друго освен майки, защото иначе щяхме сериозно да се депресираме, да си направим окоп за пореден път в коша с чорапи за пране и… да заспим, прималели.

Четивото веднага ни потапя в първото, за което една майка бленува – рокли, туники, панталонче, очила – всичко прилично и закриващо където каквото трябва. Продължаваме със сандалки на равна подметка, както и едни по-смели, на около 5 см. дебел ток – те сигурно са за поводи като тържество в детската градина или групова среща на майки с деца един набор. После имаме цели три страници с бельо – нищо секси, разбира се, да не прекаляваме, удобни боксерки, кюлоти в различни цветове – все необходими неща. Така де, хората си знаят, че една нормална майка няма да тръгне да се разпръцафръцва в дантелени прашки и сутиени на цветчета…

На следващата страница ни изненадва спално бельо, може би защото минахме през роклите, гащите, съблекли сме се, време е за сън. И хоп! До тях сложена шевна машина, в случай, че сме се отнесли в мечти за сладка следобедна дрямка и сме забравили, че трябва да зашием джоба на якето на мъжа ни. Приближаваме се към средата на книжлето, където ни чака разнообразие от парфюми, рол-они против изпотяване, мокри кърпи и кремове против бръчки. Темата за красотата продължава с няколко електроуреда за фризура, епилатори, някакви неща, които дори не знам за какво служат и една четка за коса, която по някаква причина е с кабел.

Стигнахме средата, вече сме наясно, че половината от съществуването на майката се свежда до това да бъде красива и наспана. Или по-скоро, това е което маркетинг специалистите биха пожелали на всички майки, тъй като последните все се оплакват, че не им достига време за себе си. НА ВИ, СПЕТЕ И СЕ РАЗХУБАВЯВАЙТЕ, СТИГА МРЪН-МРЪН!

Внезапно, посоката се сменя и ни рекламират забавления като домашен телефон, фотоапарат (защото те майките постоянно си снимат децата, човещинка!), някакво радио и доста видове аудио слушалки, с които евентуално да се усамотим в някой ъгъл и да медитираме в редките случаи, когато децата спят. Друга страница е отредена на смартфони, т.е. в същия този период можем дори да покибичим във фейса или да си початим с друга майка по скайп и да обсъдим злобата на деня – колко дупета сме замили и какво възнамеряваме да сготвим за вечеря.

Дотук със забавленията, веднага сме върнати в реалността с поредицата кухненски електроуреди – това миксери, модерни хлебопекарни, чопъри, месомелачки, мултикукъри – разнообразието е огромно и всичко е толкова намалено, че ни се иска веднага да се обзаведем с всички тези неща накуп, да скръстим крака на някой стол и обядът сам да се приготви, докато ние сърбаме кафето от новия робот, правещ капучино с три пръста каймак и 15 вида картинки отгоре.

И заговаряйки за мързел и прегрешения, няма как да подминем двете страници с… внимание, шоколад и алкохол! Тук вече улучиха точно в десетката! Коя майка няма да си признае с ръка на сърцето, че ако не беше бутилката, този верен приятел, би оцеляла? А? Нима не се е случвало на всяка изтерзана домакиня да отвори шкафа, да се качи на едно столче и да се протегне до най-високия рафт, на който крие шоколада за моменти на цялостно отчаяние? Как биха изобщо продължили да съществуват тези клети същества, съвременните майки, в условия на стрес, умора и непрестанни писъци без СС – Сладко и Спиртно?

А! Дойдохме си най-накрая на думата, има и цветя! Разгеле, както се казва в такива случаи, с това трябваше да започнат! Цветята са нещо, което общо взето трябва да се подарява на една жена и особено на една майка. Българите си имаме Осми март, французите си имат Деня на майката. Че то ако не е тази дата, кой ще ти се сети да купи цвете? Друго си е да е оправдано, да не се червиш самотен по улиците с мижавото си букетче, а да се почувстваш като част от едно могъщо цяло – една орда мъже, които обичат жените си и гордо го демонстрират. Впечатление прави, че преобладават орхидеите, явно са на мода, а и има загатване за това, че цветята не са за един ден, то си е дългосрочна инвестиция, няма всеки ден букет да се носи вкъщи, алоу! А и без това по цял ден майките нищо не правим, така малко да имаме занимавка – нещо да поливаме, пресаждаме, ухажваме…

За релакса на майките се грижи и следващата страница – с промоционални пакети за фитнес, масаж и ваучери за романтична вечеря за двама в ресторант по избор (измежду 705 ресторанта в цялата страна!). Голямата изненада е видео игра, която нещо не ни се вярва, че е само за майките, но ще се направим на разсеяни и ще приемем подаръка, ако случайно някой реши да ни го подари, а още на следващия ден ще го пуснем за продан в нета. За свободното време също така са предложени градински мебели и чадър, а също и два велосипеда – все пак, какво е да си майка, ако не поспортуваш и не разпуснеш чат-пат в градината.

И тук, мили хора, идва кулминацията. Затаете дъх, защото това, което следва е отвъд всякакви ваши очаквания. ОРГАНАЙЗЕРИ ЗА БИЖУТА И КУФАРИ! Да, в този ред и не, не се шегувам!

Първото ми тълкувание на този силен финал е, че някой е искал да ни каже: „ако не сте получили нито един от изброените дотук подаръци, значи е време просто да си събирате дрънкулките, да си хващате куфарите и да заминавате накъдето ви видят очите!”

Втората опция и по-приятна, разбира се, е твърдението, че всяка майка е длъжна да има бижута (по възможност, от скъпоценни метали и камъни, знаем си я песента за диамантите и приятелите), а куфарите са за всеки случай, ако се препълнят органайзерите и вече няма къде да ги складирате тия ми ти бижута.

И вариант три, трябват ви тези кутии за бижута и куфари, защото ваш муж изведнъж забогатял и купил агромни диамантени обеци и билети за Мальдиви, така че бързо, бързо стягайте багажа и стига с това „ни мога, ни знам”, отивами на пачивка!!! ( вж. „МайкоМила!” и внимавай да не се попикаеш от смях)

Ето така, драги ми читатели, майки, още хора, се прави бизнес. Така се убива конкуренцията – с мощни послания, с умели маркетинг трикове, с тънко, но трайно наслояване на идеите на капиталистическия строй в главите на нищо неподозиращите потребители.

Вече съм спокойна, че и българската майка е запозната с нуждите и мечтите на френската си колежка, очаквам с нетърпение юни месец, когато се чества денят на таткото, за да направя дисекция на поредното изключително забавно четиво, което съм сигурна, че ще получа отново в пощенската си кутия. Обещавам да споделя с вас веднага, щом попадне в ръцете ми…

Advertisements

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s