Свинско със сладко-кисел сос, ама истинско!


IMG_20170312_131443

Много ми се прияде свинско в сладко кисел сос и реших да си го направя сама вкъщи. За целта прерових всички възможни рецепти на български, но постоянно имах усещането, че нещо липсва или че нещо е преиначено за българския вкус, а аз исках да се получи онова свинско, което съм яла в Китай.

Въпросната рецепта идва от китаец от провинция Гуандун (Кантон) и тъй като не всички съставки могат да се намерят по нашите ширини, една-две от тях са заместени с местни еквиваленти (като например кетчуп).

Рецептата е лесна, макар и да изглежда малко туткава за изпълнение  и списъкът с ингредиенти да е дългичък, но след като я направите първия път, ще се убедите, че няма никаква философия в това ястие, а резултатът е МММММ… От сега ви казвам, ако сте на диета и броите калориите, тази манджа просто я пропуснете, фрашкана е със захар!

 

Какво ви трябва?

400 г свинско филе или вратна пържола

1 к.л. царевично нишесте

2 с.л. китайско оризово вино (можете спокойно да го пропуснете, аз ползвах друг вид китайски алкохол за готвене, който ми стои в шкафа от близо 2 години)

1 к.л. соев сос

По 1 малка щипка от следните подправки: джинджифил на прах, червен пипер, канела, кардамон и куркума

2 чушки – една зелена и една червена

½ к.л. сода бикарбонат

За панировката:

55 г брашно

55 г царевично нишесте

1 белтък

1 с.л. олио

топла вода – колкото да стане кремообразна смес

За соса:

105 г захар

90 г кетчуп

200 мл сок от ананас (от консерва)

135 мл оризов оцет (може и ябълков)

½ к.л. сол

50 мл вода

Зеленчуци:

½ зелена чушка

½ червена чушка

½ глава лук (аз я пропуснах, защото не обичам лук, но пък на нейно място добавих чесън и морков)

200 г ананас на кубчета (от същата консерва)

Какво да го правим сега всичкото това?

Започвате с нарязване на месото на хапки. Слагате го в купа, добавяте соевия сос, подправките, нишестето и виното. Разбърквате хубаво и оставяте за известно време в хладилника да се маринова (най-добре да постои поне час).

Сипвате всички съставки за соса освен водата и нишестето в тенджера. Добавяте зеленчуците и ананаса и слагате на котлона за 10-ина минути, колкото да се сварят зеленчуците. Добавяте накрая с разбъркване разтвореното в 50-те мл вода нишесте и оставяте за още минута.

IMG_20170312_130435

За да пригответе панировката, смесете брашното, нишестето и белтъка. Добавяйте постепенно топла вода и бъркайте докато се получи кремообразна смес (с гъстота за кекс). Изсипете сместа върху месото и разбъркайте хубаво.

Нагорещете олио в уок или дълбока незалепваща тенджера и пускайте месото на хапки (не слагайте твърде много месо наведнъж, защото хапките залепват, най-добре да ги направите на 2-3 пъти). След като са добре позлатени от всички страни, ги изсипете в съд с хартия, за да попие мазнината.

IMG_20170312_130420

Малко са невзрачни моите, защото позагорих последната партида

Китайските ястия по традиция се поднасят горещи, затова тази рецепта може да се приготви предварително като си направите само соса със зеленчуците и отделно панираното месо и да ги оставите така в хладилника.

Непосредствено преди сервиране, запържете месото втори път (ако действието се развива наведнъж, просто излейте олиото от уока и изсипете отново панираните вече вътре), за да получат отново хрупкава коричка и залейте със соса, колкото да го стоплите.

Ястието е готово! В идеалния случай се поднася върху сварен ориз, но ако сте големи лами, може да си го ядете направо така – от тенджерата!

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s