Форум на асоциациите – възможен ли е в България?


IMG_20160903_153638

Всяка година, в началото на септември френските общини организират форуми на асоциациите. Обяснявам, за неразбралите – асоциациите могат да бъдат спортни, културни, благотворителни, исторически, религиозни – всякакви. Всички видове дейности и активности в общината си дават среща на едно място, по едно и също време, а хората, които се интересуват обикалят и разглеждат какво се предлага. Ако харесат нещо, с което им се занимава през годината, това е моментът да се запишат или да получат повече информация от първоизточника – хората, които водят курсовете, срещите и които организират събития, т.е. членовете на асоциацията.

IMG_20160903_132128

Признавам, че ми се случи за пръв път да посетя подобно нещо, по простата причина, че децата ми все бяха прекалено малки за подобни дейности, а и нямах необходимостта да ги оставя на някого, а аз да ходя да се социализирам. Занимавах се предимно с тях. Сега, обаче, мисля да се запиша на поне един спорт и една културна дейност и да ходя поне веднъж на занимания за майки с деца през седмицата. Дано да успея!

IMG_20160903_130300

Колкото до активностите в нашия район – имаме водни спортове, хандбал, бейзбол, хокей на лед, бадминтон (това си избрах!) и още много. Всякакви видове танци, музикални курсове (предимно за деца, обаче), театрални школи, уроци по езици… Има религиозни дружества и такива за промотиране на дадена култура – португалска, бразилска, бретанска… Може би е крайно време да има и българска асоциация? Ще помисля по въпроса. Много ми се искаше да се запиша на покер-клуб, но, за съжаление, при нас няма. Трябва да потърся в околностите.

IMG_20160903_154226

Да не забравя да добавя, че имаше и програма, някои от асоциациите представяха активността си в рамките на 5 минути – имаше танци, песни, пантомима, капоейра, всякакви източни бойни изкуства, въобще – хем забавно, хем информативно.

IMG_20160903_130206

Защо пиша всичко това – не е само за да се изфукам. Просто идеята ми се стори интересна и реших да я споделя. Струва ми се, че такъв форум е напълно постижим в много български градове. Общината организира събитието, предоставя голяма зала за целта (като нищо може да е и на открито в някой парк, например), канят се всички културни, спортни и други институции в града да заявят участие навреме и хоп – вместо да ходиш на сто места да се запишеш ти или детето ти на нещо приятно и полезно, да бъдеш малко по-активен и да се чувстваш по-приобщен в града си, отиваш само на едно място и само веднъж.

Да не забравяме и икономическия позитив на всичко това – едно събитие по това време на годината може да подпомогне местния бизнес значително. Особено рекламния! Особено ако се сложат отстрани и лафки за хапване и пийване. Храна за душата и тялото.

Целувки,

кака ви Цура.

 

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s