Предимствата и недостатъците на малкия град


малък градНа много от нас ни се налага от време на време да направим този мъдър избор – „голям град или малък град”. Причините могат да бъдат най-различни, да не се впускам в подробности, знаете ги. Когото и да питате, ще ви кажат: в малкия град е по-евтино, големият дава много възможности. Какво обаче се крие зад тези клишета? Дайте да я разнищим тази тема веднъж завинаги и да се приключва!

Аз самата съм израснала в Казанлък, затова взимам него като отправна точка, когато казвам „малък град”. Тази статия може да се разглежда и като своеобразна реклама на Казанлък и моето лично обяснение в любов към този страхотен, невероятен, забележителен и раждащ купища талантливи и скромни хора град. Факт, че градът ми е родно място на велики хора и някой път може да се изненадаш от събеседника, който може да откриеш и разговора, който може да проведеш съвсем неочаквано, сядайки на пейка в парка. Разбира се, за нечии чужди критерии Казанлък може и да е голям град. Добре, стискаме си ръцете на „среден”! Направих си мини-проучване и ето до какви изводи стигнах. Ако ви предстои подобен избор, може да четете и да си отмятате дали въпросната точка е важна за вас и така да видите в коя посока клони везната.

Предимства:

 1. Къси разстояния, ходене пеш (и по-здраво тяло), по-малко пари за транспорт, бензин – не е като да не е по-евтино, факт.
 2. По-малко пари за наем, а някой път направо липса на такъв, ако сте случили на родители или прародители, които са ви завещали някое жилище.
 3. Всички видове институции са ви на една ръка разстояние – кеф ти общината, кеф ти полицията, кеф ти мобилния оператор, банката или пощата.
 4. По-евтини услуги, например, зъболекар, часовникар, обущар, майстор-строител, ключар, водопроводчик, коминочистач, мениджър на кола-лайнарка…
 5. По-лесно гледане на деца и най-вече повече места в ясли, градини, училища. Плюс това, децата не им пука от марки и изгъзици в степента, в която това се случва в по-големите градове, съответно, гледането на деца е и по-евтино.
 6. Спокойствие и тишина, нормална среда за семейства и улегнали хора, които нямат нужда от тупца-тупца по цяла нощ, по-малко стрес за бременните. Една позната пометна няколко пъти в София, прибра се в Казанлък и роди.
 7. Помощ от роднини, на които можеш да разчиташ, ако закъсаш. Дали да ти заемат 10 лв до заплатата, или да помогнат да си смениш спуканата гума – роднините са си роднини и със сигурност са там, за да правят живота ни по-лесен.
 8. По-малко хора по болници, обществени места, по-малки опашки и въобще, по-малко хора. Добре са го казали братушките: „есть человек – есть проблема, нет человека – нет проблемъ”.
 9. Села наблизо с градини, оранжерии и домашни плодове, зеленчуци, месо, зимнина – хората в големия град ходят на супермаркет, а ние, от малкия – на село!
 10. По-лесен достъп до културни събития. Че какви културни събития има в малкия град? –Ами , има – като се започне от театъра, фото-изложби, концерти, в Казанлък винаги ги е имало, не сме страдали чак толкова от липса на културен живот.
 11. Може да се прочуеш за 1 ден, особено ако си талантлив и си попаднал на правилното място в правилното време. Едно излизане на площада пред целия град по време на Празника на розата и вече целият град те познава, младите се снимат с теб за Фейсбука, бабите ти стискат ръка, дюнерджията не ти иска пари…
 12. Може да разчиташ на познати да ти свършат услуга, да ти преинсталират Уиндоуса, при това безплатно, при това по-бързо отколкото в сервиз.
 13. Може да разчиташ на връзки. Пример, чакаш на опашка за смяна на паспорт, една от служителките минава да пие кафе и ти разпознаваш в нея Танчето от детската градина. „Ееееех, Танче, от кога не сме се виждали…” и от дума на дума ѝ пробутваш купчинката с документи, а след 5 минути вече пиетезаедно кафе на центъра.
 14. Възможности за собствен бизнес в незаета или слабозаета ниша, по-ниски заплати за служителите, по-малки местни данъци и такси.
 15. Нормално образование до 12-ти клас за децата. Ако си мисли някой, че добрите училища се намират само в големите градове – в грешка е. И доказателство за това е наличието на много деца от малки градове в университетите. Дори след време се оказва, че децата от малките градове се справят по-добре в живота, защото разчитат повече на себе си и така стават самостоятелни по-рано.
 16. Ако си на общинска работа, в пъти по-добре е да си в малък град, защото там има шанс да оцелееш с по-ниска заплата.
 17. Чист въздух и чистота като цяло – няма ги задръстванията, лудия трафик, транспорта… И вечер може да се наслаждаваш на звездите, докато чуваш как собствените ти стъпки тропат по плочките.
 18. По-малко престъпност. Криминалната хроника се изчерпва с някой пиян блъснал пешеходец или как са спипали тийнейджъри с марихуана. Спокойно може да пуснеш децата да играят на улицата с още десетки други деца и да си ги прибереш след няколко часа. Еееех, колко беше хубаво!
 19. Възможност да живееш в къща, но пък и в центъра на града. То реално си има малки градове и само от къщи, де ти такъв лукс в големия град?
 20. Възможност да се изфукаш сериозно. Нова кола? – целият квартал е запознат; отишъл си на сафари в Африка? – целият град знае. Колкото по-голямо нещо направиш, толкова по-голям брой хора ще знаят за него. Защото е супер вървежно да имаш приятел, който скоро е бил в някое ТВ предаване и се хвалиш, хвалиш…
 21. Познаваш си съседите, винаги може да им поискаш захар или да оставиш детето на Мичето от 3-я етаж, защото трябва да свършиш много спешно една работа.
 22. Щастливо детство, без много суетня, без стрес, защото конкуренцията е по-малка, детството е по-близко до „нормалното”, не тичаш от английски на балет, а от там – на конна езда.
 23. Възможност да откриеш радостите на големия град и после пак да се завърнеш в малкия. Обратното е доста по-трудно.

 

Недостатъци:

 

 1. Скука и еднообразие – едни и същи места, едни и същи хора, едни и същи дни… Може да се побъркаш от тази цикличност!
 2. По-малко качествени културни събития и съответно, по-труден достъп до тях, защото когато има нещо хубаво, всички знаят за него с месеци напред.
 3. Повече корупция, ако имаш бизнес и натиск от други местни бизнесмени. Не може да не ти се наложи някъде на някого да бутнеш нещо, ако си местен бизнесмен, просто нямаш този шанс. Дори да си с кристално чисти намерения, винаги някъде ще се намери някой, който да ти сложи прът между спиците и да ти каже „чааакай малко, тука така не става!”
 4. Липса на университети, раздяла с децата, като станат на 18 – болката на повечето малки градове, но и надежда, че един ден изучените вече деца ще се завърнат по родните места, за да отгледат семействата си там, а защо не и да завъртят собствен бизнес?
 5. Връзкарство. Колкото и да си говорим за Танчето от паспортната служба и това каква хубава услуга ви прави, и вие, и аз знаем, че това не е редно и днес вие прецаквате хората на опашката, но утре вас ще ви прецакат по същия гаден, долен и мизерен начин.
 6. Модата закъснява, ама не просто закъснява, а някой път направо подминава града. Ако искаш да си направиш супер-модерен дом, трябва да се разходиш до близкия голям град, просто защото в твоя няма достатъчно мебелни магазини или стоката им напомня на музейни експонати. Колкото до парцалите, веднъж вече писах за местната мода – това е явление, характерно само за малкия град. Един определен модел дънки става модерен, защото определен човек ги е облякъл и цееееелият град се юрва да си купи от същия модел. Не знам кое е по-лошо – тази масовост или фактът, че и след 5 години още може да видиш хора, носещи този модел с претенцията, че са в крак с тенденциите.
 7. Ограничена професионална реализация и кариерно израстване – ако искаш да градиш кариера и да се развиваш – нямаш работа в малкия град. Компаниите са малки, ако има по-големи, половината град работи в тях и, общо взето, няма кой знае накъде да мръднеш в йерархията, защото по-добрите постове са заети от познати . Рядко в малките градове има присъствие на международни фирми, а за шанс за глобално корпоративно развитие и дума не може да става. Хм, а дали не греша?
 8. Липса на добри медици и въобще, не достатъчно високо качество на медицинската грижа. В някои градове освен поликлиника, друго няма, в някои докторът е един за всички и всички за един. Ако ти се наложи нещо по-специфично, пу-пу, някоя операция, трябва да търсиш близкия голям град.
 9. По-малко публика за артистите – визуални, музикални, каквито се сетите… Ако смятате да се издържате от артистична дейност, бягайте надалеч от малкия град!
 10. По-малък пазар за хората, които се занимават с услуги (споменах вече някои), от там и по-голяма конкуренция между предлагащите ги хора, т.е. по-ниски цени, което е добре за клиентите, но не и за бизнеса.
 11. Няма летище и всяко пътуване до чужбина се оскъпява и удължава, щеш – не щеш… И каненето на гости от чужбина също е предизвикателство, та да идеш да ги посрещнеш, та после да ги изпратиш, а и трябва да има къде да ги поразведеш, а в малкия град за 3-4 дни вече са обиколили всичко.
 12. Възможностите за спорт понякога са ограничени и в големите градове, но в малкия не стига че може да няма водоем или планина наблизо, а и стадионите и плувните басейни често се броят на пръстите на една ръка. Другата причина за това е чисто и просто липсата на инструктори по някои спортове. Добре, че вече може и по интернет да се инструктираш, поне от части.
 13. Всеки познава всеки и не може да „пръднеш”, без да разбере целият град; ако си успял, има завист и това се усеща; не можеш да направиш и нещо крайно различно, защото колкото и да не ти пука, шушукането на околните е много досадно нещо.
 14. Невъзможност да практикуваш чужд език в реална среда, защото просто няма достатъчно чужденци.
 15. „Комплекс на малкия град”, изразяващ се в желанието на хората да са като „в големия град” – за това даже не знам дали да започвам, темата е неизчерпаема и само човек, който е живял в малък град може да разбере.
 16. Безработица и нищета, които виждаш навсякъде и те потискат съзнателно или подсъзнателно, особено в местата със застаряващо население, които едва кретат с мизерните си пенсии.
 17. Ограничен избор на партньор, всички достойни кандидати са вече заети, а тези, които не са, са бивши.
 18. Повече пари за забавления – тъй като местата за срещи, и социален живот изобщо, се изчерпват със заведенията по центъра, всяко излизане е свързано с консумацията на напитка или храна. В Казанлък този проблем е решен с разхвърлянето на множество пейки навсякъде по центъра и нови зелени площи. Винаги има свободна пейка със сянка някъде, където може да си седнеш със собствената водичка, налята от вкъщи или пък, да си купиш двулитровка бира привечер и да си я разлеете в пластмасови чашки с тайфата, да полафите, да обсъдите околните и кой от къде е. Все пак, на местен език, то си е въпрос на престиж да прекараш няколко часа пред огледалото, да дефилираш по главната, след което да положиш дупе в мек фотьойл, на видно място в някое от по-скъпите заведения и да се правиш на естествен/а, докато сърбаш фреш от папая или, често пъти, просто най-евтиното кафе.
 19. Липса на смелост и инициативност поради „комплекса на малкия град”, защото сме убедени, че нещата се случват само в големия град и с много по-големи връзки от нашите, с много повече пари от нашите, а не на последно място, и хората са много по-можещи от нас… И усещането за масова липса на свобода и за граници, поставени от самите нас вкарвам в тази точка, защото отново се дължат на същия комплекс.
 20. Невъзможност да срещнеш хора, с подобни на твоите интереси, а от там и опасност да се чувстваш самотен в малкия град.
 21. 21. Лицемерие или негативни емоции – изберете си. Или трябва да се усмихваш и да се съгласяваш, или рискуваш да те мразят. И докато в големия град може с месеци да не се срещнеш с някого, с когото не се понасяш, в малкия рискът да се натъкваш на него всеки ден и да се избягвате с поглед е огромен. Ако сте от по-премите, непременно ще свършите като самотни

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s