Как да сготвим миди карбонара?


Мидите са сред най-обичаните морски дарове, бла-бла-бла… Нали не мислите, че ще ви обяснявам сега за мидите? Да не губим ценно време!

Начини да ги сготвим – валяло, а в българската кухня вариациите горе-долу се изчерпват с “миди с ориз” и “миди натюр”. Веднага ще поправим тази несправедливост!

Тази рецепта ми попадна на френски, преди това да съм готвила миди веднъж, най-много дваж и резултатът беше плачевен. Този път станаха божествени! Та ето:

Какво ви трябва?

1 кг миди

1 морков

3-4 скилидки чесън

100-200 г бекон на лентички или друг колбас (хубаво е да си има мазнинка)

200 г готварска сметана

2-3 глътки бяло вино

Щипка девесил, щипка босилек и… май това е.

Ама какво да ги правим сега?

IMG_20160818_181303

Първо трябва да си почистите мидите, да ги остържете с нож, ако се налага, да им махнете „мустаците”(този термин и за мен бе новост, така наричат тези като малки връвчици, с които се захващат за камънаците) и да ги изплакнете, ама много хубаво, ако трябва през няколко води да ги прекарате, че да не хрупате пясък после. Ако много ви се отварят, гадините, или са се счупили, изхвърлете ги – да ви е мирна главата.

IMG_20160818_181943

В един тиган пльоскате бекона, без грам допълнителна мазнина.

IMG_20160818_182616

Когато е преминал в бледо-розовата гама, святкате сметаната и разбърквате. Оставяте да се разтопи и после дърпате от котлона.

IMG_20160818_182942

В дълбока тенджерка с капак запържвате наситнените чесън и морков.

IMG_20160818_183048

Изсипвате мидите, да им правят компания, разбърквате и захлупвате с капак. Никакви води не се добавят.

IMG_20160818_183824

Като видите, че са се отворили и пожълтели, даже малко бият към оранжевко, значи са готови, може да добавите от бялото вино (аз ползвах ром, че нямах вино и пак стана). Подправяте с девесила и босилека, бъркате и оставяте захлЮпенко малко така да поеме.

IMG_20160818_184039 Накрая се излива и това чудо с бекона, разбърквате, захлупвате и готово.

IMG_20160818_184203

Може да си ги сервирате с картофки или някаква салата да им измислите, ама аз реших, че за да ми е по-италианско, трябва да им приспособя малко паста отстрани. Все пак, карбонара, да не се излагаме… Да ви е вкусно!

IMG_20160818_184753

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s