Що е то многократни пелени?


2013-07-22-411

Синът ми с бамбукова пелена и външни гащи Mother Ease

Ако тъкмо сте чули за съвременните многократни пелени и сте решили да четете в Интернет за тях, то тази статия е точно за Вас! Ще се опитам възможно най-кратко и съдържателно да ви разкажа за тях, а пък вие ще си прецените дали да ги ползвате.

Пелените за многократна употреба днес нямат нищо общо с онези, с които са ни повивали едно време. Представляват текстилни гащички от естествени материи (бамбук, памук, микрофибър…) и имат както доста предимства, така и някои недостатъци. Всеки сам решава какво да избере за своето дете, но като родители сме длъжни да се информираме за алтернативите и да преценим кое ще е най-добре в нашия случай.

Първата разлика с памперсите, които купуваме в супера е, че трябва да се перат. Аз, като човек, използващ такива пелени в последните две години и половина, мога да кажа, че не е болка за умиране, стига да си организираш добре времето. Събирам мокрите пелени в най-обикновена пластмасова кофа с капак, по-твърдите изпражнения се изхвърлят в тоалетната, а ако са по-течни, се запират (може и просто да се полеят със силна струя от душа, ако сте от гнусливите) и също се складират. Перат се без проблем в пералня. Различните марки имат различни изисквания към температурата на пране, но най-често тя е 30 градуса. Препоръчва се да се използва течност за пране и да се избягват омекотители, за да се запази попиваемостта на пелените възможно най-дълго. Сушат се в сушилня или по традиционния начин.

Резултатите от това са най-вече екологични – по-малко замърсяване на околната среда с тонове памперси, изхвърляни всеки ден, а и по-малко ресурси за производството им.

Друга съществена разлика е цената. Многократните пелени са инвестиция, която може да се окаже плашеща за някого. Но тя се възвръща в рамките на няколко месеца. Калкулирано е  колко излизат едните и другите пелени за определен период от време (като в това число влизат разходите за електроенергия, вода, перилни препарати) и резултатите са в полза на многократните, те излизат много по-евтини – тук две мнения няма. Да не говорим, че могат да се използват и от следващо и по-следващо дете, с което абсолютно категорично бият по цена.

Бебешката кожа е много чувствителна и употребата на еднократни пелени често води до алергични реакции или подсичане, заради пълния с химикали гел, който се използва за попиване на течността. Твърди се, че при многократните пелени тези неприятни реакции са сведени до минимум, тъй като са направени от естествени, дишащи материи. От личен опит мога да кажа, че за почти три години синът ми се е подсичал общо около 3-4 пъти, като само веднъж е било от многократна пелена, другите пъти по необходимост сме използвали еднократни (по време на дълги пътувания, когато нямаме възможност да перем). Дъщеря ми е на 10 месеца, подсичала се е сериозно два пъти до момента, но и кожата й е по-чувствителна.

Важно е да се отбележи, че многократните пелени трябва да се сменят по-често, на 2-3 часа. Всъщност, на толкова би трябвало да се сменят и еднократните, но аз съм убедена, че повечето хора се опитват да „пестят” и ги оставят за по-дълго, тъй като така или иначе те попиват добре и „могат да издържат още час”. А със здравето на бебето не трябва да се прави компромис.

Наистина финансовият момент е решаващ. Представете си когато детето ви е на 2 години и вече би трябвало да ходи на гърне, а още използва еднократни пелени – вероятно ще ви е омръзнало да давате всяка седмица определена сума за пелени. Или ще трябва да се примирите с „хвърлените в кофата” пари, или ще настоявате детето да се научи да ходи на гърне, а ако то не е готово, може и да го травмирате по този начин. Някои родители в стремежа си да откажат детето от памперс, започват приучаването на гърне още преди то да е навършило една година, което според повечето специалисти не само че е безсмислено, а е и вредно. С многократните пелени нещата стоят по друг начин – тъй като веднъж вече сте ги платили, можете да оставите детето само да реши кога е готово, да ви даде знак и плавно, но трайно да се научи да ползва гърне/тоалетна. Впрочем, казват, че именно защото детето усеща влагата в пелената си, започва да дава тези сигнали по-рано отколкото ако ползва еднократни пелени. Не знам дали е така, моят син отказа дневната пелена на 2 години, все още ползва през нощта.

За някои родители, разбира се, многократните пелени не са приемлив вариант – ако например решите да пратите детето на ясла, трудно ще намерите служителки, които да се съгласят да се занимават с многократни пелени. Друг детайл е отделеното време за пране/простиране, както и неудобството от това да носите с вас допълнителна чанта за мръсни пелени, когато излизате. Но ако човек е мотивиран и достатъчно организиран, ако единият родител е решил така или иначе да бъде у дома докато детето е малко, употребата на многократни пелени може да се окаже доста удобно, дори приятно занимание. За разнообразието от шарени мотиви и симпатични същества по пелените даже не знам дали си струва да коментирам. Децата обожават да гледат шарени неща, давах на сина ми да избере сам коя пелена да обуем, така той усещаше, че неговото мнение е от значение. Сега пък ми помага да ги простираме и сваляме от сушилото – обожава това занимание.

Още една подробност – тъй като многократните пелени са по-обемни от еднократните, дупето на детето изглежда по-голямо и ще трябва да го имате предвид при покупката на дрехи. Ако сложите и допълнителни подплънки, ще ви трябват номер-два по-големи панталони.

След този информационен блок, пристъпвам към по-конкретна информация.

DSCN8760

Дъщеря ми с пелена „Babba + Boo“ тип „джоб“

ВИДОВЕТЕ ПЕЛЕНИ

  1. Пелени тип „джоб”. Представляват гащи, с непропускливо покритие, външната страна на което обикновено е някакъв приятен на допир текстил. Вътре могат да бъдат от бамбук, памук, коноп или друга материя. В джоба се поставят подложки с правоъгълна форма (обикновено всяка марка произвежда за своите пелени, но моите наблюдения са, че подложките са със стандартни размери и могат да се комбинират с разпични марки пелени). Подложките също са от различни материи и от това зависи попиваемостта им, както и комфортът при допир с бебешката кожа. Бамбукът по правило е най-хигроскопичен, но и съхне най-бавно. Памукът е най-малко пропусклив, но пък съхне бързо. Микрофибърът е някъде в средата. Аз лично съм много доволна от комбинираните бамбукови подложки с активен въглен и микрофибър. Те са доста попиващи и съхнат бързо. Най-груб на допир от изброените материи (особено след няколко изпирания) е памукът, бамбукът почти не загрубява с времето, за микрофибъра и комбинирания вид бих казала, че са еднакво меки и не се променят с прането.
  2. Две части (пелена с формата на гащички, но доста по-плътни от джобовете и целите са от една и съща материя + непромокаеми гащи). Непромокаемите гащички се слагат върху пелената и предпазват дрехите от намокряне. Този вид система по правило е по-скъпа, но и по-ефикасна. Подробност е, че не е нужно да сменяте външните гащи на всяка смяна на вътрешната пелена, а на всеки 3-4 смени, т.е. от гащите ще са ви необходими по-малко бройки. Към тези пелени отново можете да добавите подложки, няма нужда от джоб, просто ги слагате в пелената, няма къде да избягат. Може да сложите една, две подложки, ако излизате навън или приготвяте бебето за сън и нямате планове да го сменяте през нощта. Да си призная, аз не ползвам джоба на пелените тип „джоб”, а слагам подложките направо отгоре от мързел. Така и с прането е по-лесно, защото няма нужда преди всяко пране да вадя подложки от джоба, а просто ги изсипвам в пералнята както са.
  3. Всичко в едно – този вид са нещо средно между двете, отвън има непромокаем слой, а вътре – абсорбираща част, като подложките са или в пелената, или са пришити към нея. Аз не съм ползвала такива, затова не мога да дам подробности за тях. Предполагам, че предимството им е най-вече в бързото слагане, но и като цени тези излизат най-скъпи, а и съхнат най-бавно.

РАЗМЕРИТЕ:

Биват едноразмерни, т.е. имат тик-так копчета, които се нагласят (за удължаване и скъсяване на пелената) и могат да се използват от раждането докато детето престане да ги ползва. За пристягане около кръста има различни начини – с велкро или отново с копчета тик-так. Лично за мен системата тик-так е по-добра, защото се разкопчава по-трудно от детето. Велкрото е по-лесно за слагане и нагласяне, особено когато бебето започне да се върти и трябва да се борите, за да сложите пелената, но пък се износва с времето и може да бъде махнато от детето веднага щом го сложите, особено когато е вече проходило и осъзнато.

Пелените с различни размери започват от размер „новородено” и продължават нагоре според килограмите. Все пак, според мен по-изгодно е да се вземат едноразмерни пелени и гащи, тъй като се плащат само веднъж и не е нужно нищо да добавяте с времето. Някои родители предпочитат да купят едноразмерни вътрешни пелени и с времето да допълват само външните гащи според килограмите на детето. Изборът е ваш.

DSCN2230

Вътрешността на пелена тип „джоб“ с бамбуково покритие. Ще ги срещнете най-често под кодовото име „китайски пелени“. Подложките се слагат вътре в джоба, но ако сте от по-мързеливите, може и просто отгоре.

DSCN2231

Така изглежда същата пелена отвън. Вертикалните копчета са за скъсяване на пелената и съответно нагласяне големината на дупките за крачетата. На снимките виждате пелената в: 1. най-голям размер; 2. среден размер; 3. най-малък размер

 

DSCN2236

Хоризонталното закопчаване може да бъде както с копчета, така и с велкро. В случая имаме копчета (сн. 1), на снимки 2 и 3 съм показала съответно най-широкия вариант за закопчаване и най-тесния.

 

DSCN2245

Едноразмерна бамбукова пелена One Life, която задължително трябва да се съчетае с външни гащи от непропусклива материя, за да се предпазят дрехите на бебето. Горният ред копчета е с цел пелената да може да се скъси посредством прегъване на предната част навън.

DSCN2246

Едноразмерна бамбукова пелена Mother Ease, този път с велкро закопчаване. Размерът се наглася както и на китайските, посредством вертикалните копчета отпред.

DSCN2248

Три вида подложки – отляво надясно: бамбукова, комбинирана с активен въглен, микрофибър. Както се вижда, размерите са почти еднакви, трябва да уточня и че бамбукът се е свил малко от прането.

DSCN2256

Едноразмерни външни гащи Smartipants с велкро и четири нива на закопчаване. Много съм доволна от тях – имат качествени ластици около крачетата, не стягат и не пропускат.

DSCN2257

Повечето пелени и гащички с велкро са пригодени за безопасно пране, т.е. могат да се залепят така, че когато се перат да не залепват за себе си други неща. Някои обаче нямат това предимство, например външните гащи на Mother Ease. Тях трябва да перете в закопчано състояние. На пръв поглед е нещо дребно, но ако всеки път трябва да закопчавате/разкопчавате пелените преди и след пране, ще похабите доста време и нерви.

DSCN2258

Така изглеждат същите гащи отвътре.

DSCN2262

Blueberry външни гащи, с копчета. Тези са от по-скъпите, но и доста надеждни. Случвало се е да ги ползвам вместо бански със сина ми и се бяха надули като балон с вода, но не пропускаха.

DSCN2260

Вътрешността на същите гащи

 

КОЛКО ПЕЛЕНИ СА НЕОБХОДИМИ?

Този въпрос е доста съществен и еднозначен отговор на него няма. Всичко зависи от вида на пелените, които ще предпочетете и от персоналните нужди на детето. Да направим една проста калкулация: приемаме хипотетично, че детето в началото се нуждае от по 7-8 смени на ден (може да са и повече, а по-натам да станат по-малко, това е средно аритметично). Т.е. имате нужда от 8 пелени. Ставате в понеделник, използвате 8 пелени, слагате ги за пране вечерта, във вторник сутринта ги простирате и започвате да използвате други 8. Ако са успели да изсъхнат до сряда – чудесно, започвате да използвате първите 8. За да поддържате този цикъл са ви необходими общо 16 пелени. Това е, ако успяват да изсъхнат за едно денонощие. Ако обаче използвате бамбукови, много е вероятно да не изсъхнат и ще ви трябват повече бройки. Всичко се променя, ако имате сушилня. Тогава още на следващия ден може да използвате първия комплект пелени и общо 8 ще ви свършат работа. По принцип, най-добре е да вземете по-малко, защото може да ви стигнат. Ако се случи да не ви стигнат, може да добавяте еднократни, да преброите колко още са ви нужни и да ги купите допълнително. Към пелените тип „ДЖОБ” ще ви трябват и подложки, препоръчвам да си набавите поне по две подложки за всяка пелена, т.е. към 8 пелени още 16 подложки. Ако използвате система от разделени пелена и гащи, за всеки 8 пелени ще са ви нужни да речем 2-3 чифта гащи. Допълнителните подложки са според вашите нужди, но бих препоръчала към всяка пелена да има поне по една подложка, т.е. още 8 подложки. С подложките никога няма да сбъркате, има доста евтини варианти, така че колкото повече толкова по-сигурно. Не е нужно да съобразявате нито марката, нито материята. Може да комбинирате бамбукова пелена с една микрофибърна и една комбинирана подложка – вариантите са много и различни. Ако ползвате памучни пелени, по-добре да вземете подложки от някоя по-мека и незагрубяваща с времето материя.

СЪХРАНЯВАНЕ И ПРАНЕ

Както вече писах, многократните пелени могат да се перат в пералня. За целта е достатъчно да имате най-обикновена пластмасова кофа с капак, в която да складирате мръсните пелени. Ако има изпражнения, може да ги заперете предварително, но не е задължително. Вариант е преди същинското пране да ги пуснете на програма „изплакване с центрофуга”, за да се очистят от по-сериозни замърсявания и след това да добавите перилен препарат и да пуснете нормален цикъл на пране. От опит, пелените са изпрани идеално още след изплакването и центрофугата. Аз лично след първия цикъл добавям и дрехи и тогава пускам същинското пране. Така или иначе, не успявам да напълня цяла пералня с пелени, използвам пространството максимално. Въпрос на предпочитания. По-лесен вариант за справяне с „акитата” са рула, които се продават по сайтовете със специална хартия, която се поставя най-отгоре на пелената (най-близо до кожата) и когато се наложи смяна, тя се хвърля заедно с изпражненията директно в тоалетната.

Малко за сушенето – аз нямам сушилня, така че се налага да ги простирам и да чакам да изсъхнат. Запасила съм се с около 30 пелени от различни видове. Разбира се, това е твърде много за едно бебе, но аз исках да изпробвам различни видове, а и от самото начало с първото си дете знаех, че ще гледам още, така че няма да останат неупотребени. Сега с дъщеря ми използваме същите пелени.

Когато излизате навън, трябва да предвидите колко пелени ще ви трябват и да ги носите с вас. Мръсните може да събирате в най-обикновена полиетиленова торбичка, но по-добре е да се сдобиете с непромокаема торба с цип за пелени. Такива обикновено се продават от производителите на пелени, а често пристигат и като подарък към пелените, които сте поръчали.

ВАЖНО! Не трябва да слагате пелени, които съдържат непропускливата материя или външни гащи да се сушат на радиатор, защото задържащият слой може да се увреди и да започне да пропуска. Може да сушите успешно на парното вътрешни пелени или подложки.

 

Тази статия не е довършена и ще бъде допълвана в бъдеще, следете… Ще бъда много благодарна на майки, използващи многократни пелени, които решат да се свържат с мен и да дадат оценка на вида и марката пелени, които ползват. Целта е в бъдеще да се създаде списък с най-добрите пелени по няколко основни критерия. Полезна би била и информация за различните материи и отзиви относно пране, сушене и качество на материята. Можете да ми пишете както лично съобщение на zuramode@gmail.com, така и коментар под тази статия. Предварително благодаря на всички, нека съберем полезната информация на едно място, за да може повече майки да се възползват в бъдеще.

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s