Как да пестим модерно и да пътуваме с 20 кг?


6363

Здравейте, шопохолици и запалени туристи! Аз като една (бивша) шопохоличка и (завинаги) запалена туристка, си позволих да наредя няколко малки съветченца, които да ви послужат, ако имате проблем с побирането в 20-те килограма, които авиокомпаниите щедро ни отпускат при пътуване. На мен редовно ми се случва да не успявам да закопчая ципа и да трябва да скачам върху куфара, за да го затворя. Впрочем, ако успеете да го закопчаете от едната страна, завъртете го така, че тя да е към земята, така съдържанието му ще падне надолу и ще ви е по-лесно да закопчаете и останалата част. 😉

Ходете на шопинг планирано!

Не си позволявайте да се отклонявате от пътя си само защото сте видели нещо много красиво. Да, знам, че така стават най-добрите находки, но ако случаят е такъв, концентрирайте се само върху „находката” и не разглеждайте нищо друго, защото започнете ли, ще опразните портфейла набързо. Така или иначе, не може да имате всичко, а и не е нужно нещо да бъде ваше само защото е много красиво.

Най-добре е да си набележите ден, в който да отидете на покупки, както и бюджет, който да не преминавате в никакъв случай.

Не купувайте нещо, ако нямате нужда от него!

Често, когато сме на шопинг виждаме нещо много красиво или модерно, дрехата на манекена привлича вниманието ни и сме дотам. Има пет основни въпроса, които трябва да си зададем:

  1. Имаме ли нужда от нещото и можем ли без него?
  2. Къде ще го складираме?
  3. Дали поддръжката му би струвала допълнителни пари (време)?
  4. На какви поводи ще го обличаме и колко често?
  5. Отговаря ли на стила ни и кои са дрехите от гардероба ни, с които можем да го съчетаем?

Позволете си по-скъпи базови неща и по-евтини сезонни артикули

Една жена винаги има нужда от неща като: черен панталон, чифт джинси, обувки за официален случай, бяла риза, топло палто, практична чанта… Неща, които всички марки и дизайнери предлагат, но качеството и цената им варира в голям диапазон. Имайки предвид честотата с която ги носим, би трябвало да могат да издържат по-дълго време и да са по-класически като модели.

От друга страна, тенденциите се менят постоянно и не може човек да си позволи непрекъснато да дава много пари за някаква изчанчена шапка – последен писък на модата или за най-хитовата рокля от Баленсиага, например. Просто защото следващия сезон тези неща ще са демоде и ще се набиват на очи, а и вие ще се чувствате неловко носейки ги. Освен ако не сте от онези хора, на които не им пука…

Оставете банковата си карта вкъщи!

Дааа, знам, че сме в ХХI век и разплащането с карти е най-удобният и безопасен начин, но е толкова лесно да залитнеш към някоя допълнителна безобидна покупка, когато не виждаш парите, които даваш. Изтеглете сумата, която сте определили като бюджет за пазаруването и я носете в кеш. Така, когато свърши, няма да имате друг избор освен да се приберете по живо, по здраво, вкъщи. А и със сигурност, ще преценяте много по-внимателно дали наистина искате да купите дадена вещ.

Онлайн пазаруването – нож с две остриета.

Какво по-лесно от това – седиш си удобно пред компютъра/телефона/таблета, разглеждаш красиви дрехи и аксесоари, зяпаш моделите, приучваш окото към тенденциите… и само с няколко бутона вече си напълнил дрешника за година напред.

Това е проблем, който много хора имаМЕ днес – невъзможността да се възспрем от дадена покупка, просто защото не можем да оценим действителната стойност на парите. Не ги докосваме, защото са виртуални, не ги броим, защото вече са преброени, те са някаква невидима материя, която ни носи видими благинки. И временно усещане за задоволеност. Само временно, защото след два-три дни вече сме се примирили с придобиването на новата вещ и вече искаме нещо друго. И отново посягаме към онлайн пазаруването. Не е нужно да излизаме, не е нужно да се редим по опашки, да мерим, да се бутаме с други хора, всичко е толкова лесно, ако някоя дреха не ни става, не ни стои добре или просто не отговаря на очакванията ни, можем винаги да я върнем. Това е капан, който сами си залагаме и моментът да се отърсим от него е по-скоро психологически. Някои хора успяват да се справят с това, успяват да кажат „стига”, но други след като опитат веднъж, решават, че това е по-добрият начин за пазаруване и не се връщат във физическите магазини. С времето разбираме, че не само виртуалните пари са свършили, а и че сме се затрупали с ненужни вещи, които само събират прах.

Кредитните карти са наши врагове!

Ако имате кредитна карта, направете си една услуга – срежете я през средата с ножица. Тя НЕ ви трябва! След това отидете до банката и закрийте сметката си завинаги. Всеки може да се оправдава надълго и нашироко какво удобство и сигурност носи една кредитна карта, как никога вече не взима пари назаем от приятели в края на месеца или след годишния отпуск, в който е похарчил повече от предвиденото. Лично аз си мисля, че човекът с кредитна карта е слаб, безволеви и невярващ в себе си. Трябва да изключите пораженческия модел на поведение и да се насочите към това да успявате да се справите и без кредитна карта, да успявате да спестите така, че парите да ви стигат и да не превишавате възможностите си или да харчите повече от това, което имате. Защото харченето на нещо, което не е ваше, е илюзия. Да, свикнали сме да искаме да имаме всичко и веднага, но не си задаваме въпроса дали сме го заслужили. За да заслужим нещо, трябва да го изработим. Е, освен ако не сме Парис Хилтън. Понякога живеем над стандарта си само за да изглеждаме добре в очите на околните, без реално да имаме нужда от това. Преди време нашите баби и дядовци са се срамували да излязат на улицата, ако имат да връщат пари на някого, а в днешно време не се свеним да парадираме с нова кола, къща или нещо друго на кредит. И понеже в случая говорим за дрехи, следващия път, в който понечите да ползвате кредитната си карта, за да си купите някой парцал, задайте си въпроса „наистина ли нямам достатъчно дрехи, та съм склонна да вляза в дълг за още една?” Защото колкото и да го въртим и украсяваме, кредитът е вид дълг. При това солен, с лихви и без компромиси. Замислете се…

Правете ревизия на гардероба си

Трупането на вещи е свързано задължително с място за складирането им. Голяма част от тях ще увиснат тъжно в някой скрин и ще отброяват месеците до следващото обличане. Някои ще бъдат облечени не повече от веднъж. Най-доброто, което можете да направите за гардероба си е да го почиствате редовно. Всеки сезон би било перфектно, но ако нямате време, правете го поне веднъж годишно. Отървете се от старите дрехи и от това, което не мислите, че ще облечете отново. Дарявайте, подарявайте, продавайте или, в краен случай, изхвърляйте ненужното! Ще освободите място в къщата и душата си. Ще освежите и изчистите визията си, ще направите избора си на дрехи по-лесен, тъй като няма да се налага да ровите всеки път, за да откриете точната комбинация. И не на последно място, ще можете много по-бързо да събирате багажа си, когато се наложи да пътувате.

Намаленията невинаги са в наша полза

Кой не обича разпродажби и намаления? Всеки разумен човек се възползва от тях. С намаленията обаче не трябва да се прекалява. 50 %, 60%, 70% и дори 80% под първоначалната цена не могат да бъдат причина да се втурнете в непланирани покупки. „Две на цената на едно”, „купете две, третото – подарък”, „за всеки 100 лв ние ви връщаме 10 под формата на ваучери за пазаруване”? – Всичко това са маркетинг трикове, които имат една единствена цел: да ви накарат да похарчите пари. Толкова е просто, а постоянно го отричаме – ние НЕ пестим, когато си купуваме блуза от 100 лв с 50 % намаление, защото всъщност даваме 50 лв. Ако не сме предвидили да си купим блуза, а я купим, значи не само, че не печелим нищо, ами и сме се овътрили. Тук 50 %, там 50 % и ето ти една камара непредвидени покупки, които са бръкнали надълбоко в джоба ни. Така че стига сте гледали големите червени надписи „Промоция”, а размърдайте мозъка си и мислете, преди да действате. Върнете се отново към 5-те въпроса горе и вземете правилното решение.

 

 

 

 

 

 

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s