Кари Брадшоу в реалния живот


garance-dore_zara_9-5-2014-770x510

Ако се интересувате от мода и в частност, ако си падате по модни блогове, то несъмнено името Гаранс Доре ви говори много. За тези от вас, на които не им е познато обяснявам с две изречения – най-известната френска модна блогърка, която успя за няколко години да събере тонове почитатели, да придобие световна слава и да получи наградата на Съвета на американските модни дизайнери в категория „медии”, заедно с тогавашния си партньор – небезизвестния американски фотограф и блогър Скот Шуман (The Sartorialist). Паралелите с живота Кари Брадшоу от ТВ поредицата „Сексът и Градът” са много, включително и това, че наскоро излезе нейна книга, озаглавена „Love X Style X Life”. Като човек, следящ блога ѝ от години, и аз се сдобих с това четиво и от няколко дни то запълва приятно свободното ми време.

Стилна, ерудирана, забавна и до болка откровена, Гаранс Доре ни потапя в своя свят – колкото лъскав, толкова и нормален – и ни преподава уроци по стил, които самата тя черпи от улиците на Париж, Ню Йорк и всички места по света, където я отвежда интересната ѝ кариера на блогър.

Спирам с глупостите и направо ще ви препратя към нейния Блог Гранс Доре, от където може да поръчате и книгата ѝ, разбира се, ако предизвика любопитството ви.

Избрах да преведа малък откъс от книгата, за да добие човек представа за какво иде реч. Приятно четене!

“…

Смокингът

Трябва ли смокингът непременно да е черен?

„Не! Може да е във всякакъв цвят! Може да е червен, кремав, бял. Питайте Бианка Джагър!” (Напишете в Гугъл „сватбата на Бианка и Мик Джагър”.)

Трябва ли да го носим на голо?

Така би направила Бети Катру. Аз не смея, но обожавам жените, които го правят.

Как се чувства човек когато излиза, облечен в смокинг?

Това е преживяване, което всяка жена трябва да изпита. Облечеш ли веднъж смокинг, нещо се случва. Като за начало, си свободен в движенията си. Панталонът. Панталонът! Може спокойно да се качиш на мотор, ако поискаш. И сакото! Сакото оформя и освобождава силуета. Всичко е перфектно, от където и да го погледнеш.

После слагаш много високи токчета.

И така се озоваваш на някое вечерно събиране и демонстрираш, че ще се забавляваш много повече от другите. Първо, защото си се появила (по възможност) на мотор. Второ, защото другите жени носят рокли, т.е. ти си различна и все пак се вписваш идеално.

И тогава, чудо на чудесата, откриваш, че смокингът не само ще ти донесе озадачените погледите на мъжете, но и комплиментите на жените.

Какво да правите, ако друга жена носи черен смокинг на същото събитие, на което и вие?

Не забравяйте, че със смокинга идва и чувството за хумор и героична самоирония. Затова ви съветвам да отидете и да целуните другата жена по устата. Продължително и пред фотографи. Много е хубаво и може да превърне една глупост в мечтана кариера. Питайте Мадона.

Как да изберем смокинг?

Трябва да ви е свободно. Естествено, първият ви импулс, още повече, че сте влюбена в модата, би бил да отидете в магазин на Сен Лоран или да опитате да намерите нещо винтидж и с право.

Ще ви призная обаче, че аз намерих моя смокинг другаде и той е страхотен.

Открих го един ден при Стела Макартни, без изобщо да съм го търсила. Всичко си имаше. Сакото – стегнато, изключително добре скроено, със сатенени ревери. Панталонът – с клипси (с доста висока талия), имаше една подробност, която ме изкуши моментално: беше предвиден да се носи леко къс. И, разбира се, бялата риза И черните обувки бяха също там. Взех всичко.

А чантичката? Трябва ли да имаме чантичка?

Разбира се: това ще ви направи един истински мъж. Имам предвид някой, който познава кодовете на мъжкото облекло и не се колебае да се забавлява с тях. Не се опитвайте да му мислите много-много, не сме в Monsieur Magazine (френско списание за мъжка мода, бел. аз). Един красив, артистичен щрих и сте готови.

Трябва ли да слагаме аксесоари до смърт?

Хммм. Дали да добавиш малко блясък е въпрос на избор. Катрин Деньов или Риана.

Колко време е необходимо, за да облечеш един смокинг? Трудно ли е?

Седем минути да се приготвиш, е казала Лулу де ла Фалез.

Превзето или с ръце в джобовете?

Ръцете в джобовете не са просто поза, това му е цялата работа на смокинга. Да имаш нещо в ръцете си ти дава несравнима самоувереност. Всички жестове се променят, целият баланс на тялото, цялата енергия е изместена. Тази амплитуда, която получаваме може само да бъде съборена от превземките.

Постоянно ми се случва: имам го това много красиво нещо в ръката, което много често е там за красота, ясно е, че не мога абсолютно нищо да сложа вътре.

Ако взема и чаша шампанско, двете ми ръце са заети и не мога да стисна ничия ръка, дори и това да е Марк Джейкъбс, който идва да ме поздрави и който от самото начало си мисли, че съм много невъзпитана.

Можем ли да кажем на американец: „Tonight I’ll put my smoking on!”?

Олелее, какъв ужасѐн поглед! В САЩ на смокинга му казват tuxedo. Не стига, че човекът е тероризиран (толкова колкото и наелектризиран) от факта, че сте французойка, че дори не си криете цигарите, че сте топлес на плажа е че нагъвате охлюви в чеснов сос по всяко време на денонощието. И да прекарате цяла нощ в пушене – това вече е прекалено. Успокойте го, кажете „Tonight I’ll put my tuxedo on, honey.”

Може ли да носим смокинг в ресторант „No smoking”?

А-ха-ха-ха!

Може ли да носим смокинг на събиране с дрескод „черни вратовръзки”?

Името „черни вратовръзки”, бивайки убивано от самото си начало от жадните за величие организаторите на събития, е далеч от това да ни даде ясна идея за дрес кода. Особено в Париж – весел, неподреден и горд град – където хората обичат да пристигат по дънки на много напудрени събития.

Затова, за да сте облечени съвсем подходящо за такова събиране, същевременно уважавайки домакините и без да поемате риска да прекалите (да прекалите, какъв ужас), смокингът е идеален.

Може ли да носим смокинг на работна среща?

Неуместно. Искате да унищожите силата на смокинга? Не.

Затова, пазете го за вечерта.

Може ли да се носи смокинг повече от веднъж?

Смокингът е таен агент. Прави ни красиви, но не се забелязва. Човек си спомня, че сте били в смокинг и че сте имали този блясък, но никога не помни точно кройката му. Той е противоположното на ослепителната вечерна рокля, която всички помнят повече дори от вас самите, тази, която няма да облечете повече от веднъж (дори и много да я харесвате), тъй като всички ще забележат.

Докато смокинга може:

  • Да носите наново, ни лук яли, ни лук мирисали.
  • Да пъхнете в куфара в случай на непредвиден купон.
  • Да го разделите. Да носите горнището без долнището и обратно.
  • Да смените това, което носите отдолу, това ще промени изцяло смокинга.
  • Да го облечете, когато светът се разпада, а вие сте качили три килограма.
  • Да стигнете до там да го носите постоянно.

Ето го и тъжното заключение на моята история.

Смокингът е един подводен камък. Той ви очарова и замъглява здравия ви разум. Ако не внимавате, ще носите само него. Попаднали в мрежите му, ще забравите за удоволствията, които всичко друго може да ви донесе. Никога повече няма да носите рокли. Ще забравите удоволствието да откривате тялото си. Ще качите три килограма. Няма да изненадвате повече.

Ще се превърнете в момичето с черния смокинг.

Бъдете нащрек.

…”

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s