Подготовка за музикален фестивал „for dummies“


Всяка година, щом нагазим в пролетта, птичките се разчуруликват, слънцето започва все по-често да се показва и, волно или не, се замисляме за лятото и започваме да планираме почивки, пътувания и въобще, главите ни се изпълват с вълнение и очакване.

И в контекста на последните събития, а именно пускането на билети за летния музикален фестивал „Spirit of Burgas”, реших, като една отявлена къмпингарка (lol), да драсна някой и друг ред по темата с подготовка за фестивал на открито. Посъбрах идеи и се получи нещо като план за подготовка, които да ви гарантират максимална положителна тръпка и минимум разочарование от фестивалното преживяване. Е, разбира се, всичко опира до личен избор, това са просто предложения.

 1. Проверете прогнозата за времето – едва ли някой ще пропусне, но е важно да сме наясно какви дрехи да вземем с нас и дали ще имаме нужда от допълнителни атрибути.
 2. Вземете си дъждобран, слънчеви очила и крем против слънце (последното може да ви спаси от жестоки последствия).дъждобран
 3. Инвестирайте в добър спален чувал и бързо разгъваща се палатка. Аз лично не съм експерт в спалните чували, но мисля, че най-важното условие в случая е да е компактен (това свойство го притежават повечето спални чували). Добре е да носите и шалте, което от една страна да омекоти земната повърхност, а от друга, да ви изолира термално. Ако искате да си го ползвате и през зимата, обърнете внимание на температурата, при която може да се използва, най-често са с минимум около нулата, но има и такива, които издържат температури доста по-надолу. Все пак, ако ще давате пари, не ги давайте за еднократен боклук.

Палатката е другият важен предмет, защото когато пристигнете в къмпинга, често се случва да няма места и да трябва да изпреварите някого с разпъването. Аз съм много доволна от палатките на Quechua 2’’ и 3’’. Името говори само, че те се разгъват за секунди и единственото, което се иска от вас е да извадите палатката от плика и да я хвърлите във въздуха. След това следва заковаване на колчета, за да я закрепите към земята и толкова. Самият плик е кръгъл и може да се носи както на рамо, така и като раница – на гърба. Обърнете внимание на къде е главата ви, да не се пада откъм пътека, където минават много хора, защото има опасност да ви стъпчат през нощта. Е, на тръгване трябва да знаете и как да сгънете палатката, тук вариантите са два: 1. (за момчета) Следвате инструкциите от плика и я сгъвате за има-няма 10 минути или 2. (за момичета) Намирате някой симпатичен съсед, пускате чара си в действие и с много мил тон го молите да ви помогне с тази задача.

 1. Пригответе се психически за не много хигиенична обстановка – вземете мокри кърпи, спиртен лосион и други принадлежности от първа необходимост, които ще ви спестят чакане на опашка. Тоалетните винаги не достигат, честа гледка е пикаещи мъже по ъглите и храстите, а миналата година видях и такива, които се бяха наредили и пикаеха симултантно в дълго корито, предназначено за умивалник. Изобщо не се свеняха от женското присъствие наоколо.

Факт е, че умивалниците често се превръщат в някаква гнусна вада, в която се смесват шампоани, пасти за зъби и всякакви други гадости, така че ако може човек да си спести това преживяване – по-добре. Може да се ползва обърнато фрисби за мивка, а зъбите си може да изплакнете и с вода от бутилка.

 1. Носете удобни обувки, за които да не ви е жал, тъй като по време на концертите, някой път става напечено и хората се блъскат или настъпват докато танцуват… Като цяло, облеклото ви трябва да е преди всичко удобно, така че да носите последната колекция на любимия фешън дизайнер не е опция. Добре е, независимо от прогнозата, да имате и нещо с дълъг ръкав и крачол (клин, джинси, жилетка, яке).
 2. Чехли за баня и бански също ще ви свършат добра работа, когато се наложи да взимате душ. На такива места душът не винаги е интимно преживяване.female swimsuit
 3. Пригответе си 2-3 торбички за повръщане, за всеки случай. Кой знае какво ще ядете и пиете и колко! Дори и да не се наложи на вас, може да спасите нечие чуждо достойнство, а и да опазите къмпинга малко по-чист.
 4. Носете няколко презерватива. Кондомите са незаменими, не само за гарантиране на безопасен секс, но и при оказване на първа помощ, за пристягане на кървящи рани, а тъй като са стерилизирани, може да ги ползвате дори вместо бутилка и да налеете вода в тях в критични ситуации. Доказвали са издръжливостта си много пъти.
 5. За дамите – избягвайте употребата на прекалено много грим, най-добре да сте естествени и свободни, така няма да се наложи и да взимате една камара продукти за почистване или пък да рискувате да си легнете гримирани и да се събудите, приличащи на актьор от мюзикъла „Котките”.
 6. Вземете нещо разпознаваемо, за да се откроявате в тълпата – това може да бъде някакъв неонов шал, който да вържете на главата си, знаме или нещо друго, което да може да развеете високо, когато приятел се опитва да ви открие. А може просто да боядисате косата си в откачен цвят, така вероятността да има други като вас е минимална.10391459_10152588551874120_7638134090898434677_n
 7. Не забравяйте зарядното за телефона, а ако имате и адаптер за кола – още по-добре. Дори и да нямате кола, в критични ситуации може да помолите някого за съдействие.
 8. Не се фукайте със скъпи вещи – това не само че е проява на лош вкус, но на такива места крие и риск да ви оберат.
 9. Всеки фестивал има определени условията за сигурност, с които сте длъжни да се запознаете, но доста често условие е да не носите стъклени бутилки, така че всички течности трябва да бъдат внасяни в пластмасови такива. И никакви забранени вещества!
 10. Удобна чанта или най-добре джоб за кръста, където да си държите парите и документите ще ви свърши добра работа. Раниците не са препоръчителни.
 11. Ако се разделяте с някого от приятелите си, уговорете място, където винаги да се чакате и интервал, през който да се срещате там, в случай, че не можете да се откриете по телефона.
 12. Бъдете бдителни с хората около вас (възможно е някои от тях да са пияни или дрогирани), в никакъв случай не следвайте непознати без поне един от вашите приятели.
 13. Бъдете социални и се забавлявайте на макс – може да завържете приятелства или просто да си прекарате страхотно докато играете на фрисби, волейбол или нещо друго във весела компания.

Advertisements

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s