Готово ли е бебе 1 за бебе 2?


Много се разпрострях в този блог, вече спокойно мога да го прекръстя…

Темите за бебета ме вълнуват по обективни причини и не можах да устоя на желанието и аз да добавя някой текст към морето от текстове за настоящи и бъдещи родители.

И така, имате си бебе вкъщи и в някакъв прекрасен момент ви щуква идеята да си направите още едно. Като родители сте наясно, че това крие рискове, но сте готови да се опълчите срещу тях, а и винаги сте мечтали децата ви да имат малка разлика. Какво обаче мисли бебето по въпроса с появата на братче/сестриче в семейството? Нов съперник за обичта и вниманието на мама, другарче за цял живот или врещящо създание, което ще направи нощите му кошмарни? Повечето родители биха отговорили с „че кой ще пита бебето – то няма думата” или още по-логичното „то е малко, и без това не разбира” и ще са прави. Ето обаче някои знаци, които могат да ви наведат на мисълта, че малкото ви съкровище е готово да стане батко/кака. Достатъчно е едновременното наличие на 3 от тях, за да се впускате смело в това ново начинание.

 • Бебето ви най-накрая е започнало да спи през нощта, без да се буди, и вие се чувствате отпочинали за пръв път от раждането насам… Не се отпускайте, бързо се залавяйте за работа, докато все още сте ОК със среднощното ставане, защото колкото повече време минава, толкова повече ще го отлагате.
 • Взело е да ви доскучава: дечко се заиграва сам и имате прекалено много време за себе си. Поправете тази несправедливост на момента!
 • Обратното – постоянно ви търси, за да си играете заедно, не ви оставя свободна минутка. Бебе 2 ще реши проблема с игрите, а казват, че с появата на бебе 3, децата направо си се гледат сами. Е, всяко начало е тежко и ще минат година-две, докато започнат наистина да си играят заедно, но трябва да мислите в перспектива – след някоя и друга година ще можете да си четете списание с опънати крака на дивана, докато децата бавно, но сигурно разбиват къщата.
 • Бебе 1 вече е осъзнато и ходи на гърне, а многократните пелени прашасват неупотребявани в някой ъгъл. Трябва спешно да се вземат мерки, за да има още по-добра възвръщаемост на инвестицията.
 • Синът/дъщеря ви прави сцени и проявява неимоверен егоизъм. Време е да се научи да дели с други деца, а какво по-добро от ежедневните домашни уроци по коректно поведение в обществото?
 • Детето ви е проходило, т.е. вдигането на ръце е намалено поне наполовина – голям плюс за бременната жена.
 • Бебе 1 не ползва количката си, а сърце не ви дава да я приберете в мазето. Веднага я напълнете с нов материал! Същото се отнася и за креватчето. И за купищата неносени или малко носени бебешки дрешки, и за кантара за бебе, и за коритото, и за шезлонга, и за всичко останало, което сте купили при появата на бебе 1.
 • Малкото човече е престанало да ползва биберон-залъгалка, т.е. няма да краде тази на по-малкото човече. Е, може да му краде някоя играчка периодично, но това ще ви направи още по-изобретателни и ще постави нови предизвикателства пред търпението ви. Приемете го като начин да израснете и да се обогатите като личност.
 • Синът/дъщеря ви храни и облича всички играчки, животинки, че и възрастните в къщата – недвусмислен знак, че е готово да се грижи за нов член на семейството.
 • Когато яде, детето ви няма нужда от помощ – справя се отлично само. Е, може и да понамаца наоколо, но важното е, че няма да се налага да жонглирате с бутилки, купички и лъжици, когато и двете зейнат гладни. Все пак, имате само две ръце.
 • На по-късен етап, детето може само да дойде при вас и да ви попита: „мамо/татко, кога и аз ще имам братче/сестриче?” Е, ако вашият случай е такъв, вероятно изобщо няма да четете този текст.

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s