Грандиозното завръщане на шлифера


Класическият шлифер е дреха, която се навърта наоколо вече близо две столетия. Историята ни връща в далечната 1823 г., когато шотландският химик Чарлз Макинтош патентова случайното си откритие – шлифера Макинтош, създаден от гумениран материал. Тренчкотът, както днес е модерно да наричаме шлиферите, всъщност представлява олекотен вариант на първоначалния шлифер, който британските войници използват по време на Първата световна война, от където идва и името му (trench – ‘окоп’, coat – ‘палто’). Връхните дрехи от униформите на Британската армия по онова време били дело на Томас Бърбъри (Burberry). Впоследствие, ветераните от войната продължават да носят така любиимите тренчкотове и с времето те набират популярност.

По време на Втората световна война скъсени варианти на шлифера присъстват вече и в армиите на САЩ и Русия. По-късата дължина позволява по-голяма мобилност. В следвоенните години шлиферът се използва все повече от деловите хора, внасяйки повече сериозност и тежест във визията. По-късно се появява и женският вариант.

Към днешна дата шлиферът е толкова разпространен, че дори не се запитваме от къде идва. Функционалността му е неоспорима – лек, бързо съхнещ, заемащ малко място, а и не на последно място, много сексапилен, особено когато се ползва вместо рокля.

Под една или друга форма, той винаги присъства на модната сцена, но идната пролет се заформя истинска лавина от шлифери, съдейки по колекциите на световните дизайнери. Вариантите, в които ни го предлагат са разнообразни, някои се отклоняват твърде много от класическия вариант, но все пак запазват основните му качества. Вижте сами…Bottega Veneta

Bottega Veneta

Missoni

Marissa Webb

Gabriele Colangelo

Christophe Lemaire

Christophe Lemaire

Christophe Lemaire

Christian Wijnants

Alexis Mabille

Maison Martin Margiela

Maison Martin Margiela

Martin Grant

Marios Schwab

Temperley London

Mulberry

Burberry Prorsum

Burberry Prorsum

Burberry Prorsum

Peter Pilotto

Barbara Casasola

Felder Felder

Wayne

Wayne

Eudon Choi

Eudon Choi

Източници: wikipedia.com, style.com

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s