Невероятната съдба на Айрис Грейс


Айрис Грейс на пръв поглед е едно най-обикновено 5-годишно момиче от Великобритания. Но това е заблуда.

Първата причина за това да не е като останалите деца е, че страда от аутизъм. Родителите й дълги години се опитват да обяснят мълчанието на дъщеря си с различни други причини, но в крайна сметка, когато е на 4 получават точна диагноза. Докторите са песимистични в прогнозите си, твърдейки, че голяма част от терапиите рядко водят до подобрение.

Въпреки това, родителите на Айрис изпробват различни начини да й помогнат и откриват правилната терапия в лицето на рисувалното изкуството. Оказва се, че това малко създание има в себе си дарба, на която много възрастни биха завидели. Изумителна за възрастта й техника на рисуване, способност за смесване на цветове и концентрация, която продължава по 2-3 часа на сеанс са нещата, които правят Айрис необикновено дете, а картините й – шедьоври.

Когато майка й публикува част от картините й в страницата си във Фейсбук, получава множество възхитени отзиви. Така разбира, че всъщност, детето е наистина талантливо и това не е плод единствено на майчина гордост. Не закъсняват и първите поръчки. След време семейството прави сайт, чрез който продава картините на Айрис и тъй като поръчките се множат скорострелно, започват да продават и принтове, картички и др. Някои от картините са продадени на цени с по 4 цифри, а името на малката художничка все по-често присъства в едно изречение с това на импресиониста Моне. Всички средства, които родителите получават от продажбата, отиват за лечението на детето.

Арт терапията освен че е любимо занимание и доходоносен бизнес, допринася и за цялостното развитие на Айрис. Тя вече може да казва няколко думи и да ги свързва в изречение. Докторите отбелязват, че е много по-щастлива и комуникативна. Преди не е произнасяла нито дума и рядко е търсела контакт очи в очи с други хора.

Родителите се надяват скоро да успеят да организират изложба в Лондон на картините на момичето и да покажат таланта й пред широката публика.

Посетете сайта на Айрис Грейс ТУК или харесайте Фейсбук страницата й ТУК

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s