За грешките и няколко идеи за визия на работното място


Всички грешим. Понякога грешките в избора на облекло се оказват доста по-сериозни отколкото сме си представяли. Както е в случая на учителката от София, за която всички говорят след откриването на новата учебна година. Малко по-несериозно отношение към външния вид може да доведе до голям медиен панаир, дискомфорт на работното място, клюки и какво ли още не… Затова, не подценявайте какво носите на работа, а и въобще – мислете добре, преди да се облечете. Мислете за това къде отивате, с какви хора ще се срещнете, дали има вероятност да ви снимат, какво впечатление искате да оставите.

Но нека се спрем на външния вид на учителката. Къде са грешките в избора й и какво още можеше да се направи?

Това е снимката, която предизвика вълна от коментари и мнения, някои от които доста вулгарни. Да си го кажем направо, момичето е секси и това няма как да остане незабелязано – щедри пропорции, дълги крака, красиво лице – всичко си има. Ако се вгледаме в детайлите, обувките са закрити, не много високи, полата е черна, с добра дължина (принципно трябва да е 4 пръста над коляното, но при нея е простимо, заради дългите крака), закрито деколте нагоре – уж всичко е наред. Кое тогава не е наред? – Ами всичко е много впито в нея, което само по себе си не е проблем, ако не беше комбинирано с открити рамене и пусната дълга коса. Ако се абстрахираме от повода, роклята е една страхотна находка и би се вписвала прекрасно в едно вечерно излизане. Първо, е с висока талия, която визуално издължава краката, а черният цвят ги прави и по-стройни. По-светлата горна част визуално увеличава обема на и без това пълното й деколте. Създава се усещането, че нещата аха-аха ще излязат от контрол. И бежово, о, велико бежово, което е магнит за мъжете! Това си е като втора кожа, все едно си гола.

В тази ситуация, с тази рокля само едно нещо би поправило несъответствията и това е сако. Дори не е задължително да е черно, можеше да е в някакъв друг, пастелен цвят. Ще кажете, момичето е младо, нека да не я превръщаме в скучна лелка на 28 години! Добре, ако искаме да избегнем сакото, тогава горната част на роклята й би трябвало да е поне с някакви ръкавчета и да не е така прилепнала към бюста. Можеше косата да е прибрана, като не е изобщо задължително да е на кок. Въобще, варианти много, но явно тя самата се харесва така и вероятно е подценила сексапила си. Или пък просто не е очаквала, че чак такъв фурор ще предизвика.

Каквото и да си говорим, хубавото си е хубаво и колкото и да се опитваме да прикрием сексапила, той няма да остане незабелязан и дори много строго официално да беше облечена тази дама, пак щеше да се намери някой да каже „ех, каква секси учителка”, след което върху нея да се излее цялата хорска завист. Дано по-бързо забрави за случката и следващия път да отдели повечко време пред огледалото. В крайна сметка, всяко чудо трае три дни.

И като съм подхванала темата за работното облекло, извадих от блогърското пространство снимки на прекрасни дами, облечени като за работа и ще дам своята лична оценка за облеклото им, без да имам претенцията да съм експерт. Разбира се, както вече съм споменавала, естеството на работа също е определящо за облеклото, но да речем, че се придържаме по-скоро към строгия офис стил. Избирала съм визиите по критерия нескучност. От там нататък всичко е въпрос на вкус и предпочитания.

Тук единственото смущаващо нещо са сандалите, тъй като обувки с открити пръсти не се считат за уместни на работното място, но аз й го прощавам, защото пък всичко останало е много премерено и ненатрапчиво.

Нямам забележки. Обеците, които може да ви се сторят твърде големи, са си точно на мястото, за да има все пак някакъв по-интересен елемент в облеклото. Червеното червило е много ефектно, особено ако работи с мъже. Повечето мъже нямат навика да анализират детайлите в облеклото на жените, по-скоро възприемат цялостно визията и решават дали им харесва или не. Просто защото тях не ги интересува от къде една жена си е купила бижуто/чантата/обувките/червилото и т.н.

Тук сандалите наистина идват в повече. Дори за семплата горна част. Мое мнение.

Ефектен вариант за есента. Много добро решение е палтото да е в някакъв интересен цвят и да се комбинира с нещо по-семпло. Така не умирате от скука в обичайното черно или сиво докато отивате на работа, но и не се набивате на очи в офиса, понеже се предполага, че ще свалите палтото си като пристигнете. Ето още един подобен вариант.

Тук забележките ми са само към сандалите. Представям си същото съчетание с ботуш или бота и ми се струва, че би било по-добре. Още повече, че вече има едно нещо, върху което е акцентирано, а именно чантата.

Още един изпипан аутфит. Да се чудиш за какво да се хванеш. Ами няма!

Тази мацка ми е попадала на живо и е много висока и красива, и въпреки това винаги е на убийствено високи токове. Просто това е стилът й. Тук, предполагам, ще се съгласите с мен, че визията е твърде крещяща за работното място и трябва да се поизчисти откъм цвят, но иначе съчетанието е добро. Ето я пак в нещо по-изчистено, но въпреки това ефектно:

Много симпатично решение, но този Мики Маус… Дано да не отива на работа така, освен ако не работи в някое аниматорско студио. Или в модната индустрия. Там почти всичко е позволено.

На тази дама й личи, че не носи поли по принцип. Има нещо грубовато в цялата работа, но иначе комбинацията е добра.

Безупречно.

И това.

Това също.

Тук бихме могли да се хванем за обувките, но те не се натрапват колкото полата. И все пак, понеже нямаме някакви цветови акценти, според мен, се е получило доста приятно. Тениската вкарва малко по-спортен елемент и успява да допринесе за цялостното небрежно-елегантно излъчване.

Тук също нямам забележки, може би единствено това, че всички материи лъщят ми идва малко в повече, но поне не е натрапчиво.

Още една перфектна работеща лейди.

Джована Баталия се занимава с модна журналистика, затова може да си позволи да е малко по-разкрепостена в решенията си и все пак не е излязла твърде далеч от границите на разумното.

Ами, толкова. Дано да сте почерпили идеи и да сте си набелязали комбинации. Помнете, че каквото и да облечете, то няма да ви направи добри в работата. За пълен успех е необходимо да имате талант и да положите много усилия.

Още по темата: 9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си, Как да достигнем до интервю за работа, 31 прически за модерната работеща жена

Снимки от: 9gag.com, vanessajackman.blogspot.com, thefashiontag.wordpress.com, rebloggy.com, southmoltonststyle.com, ellecanada.com, theclassycubicle.com, pinterest.com, mediterraneanblick.blogspot.com

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s