9-те неща, които всяка бизнес дама трябва да има в гардероба си


Ако сте от женски род и работите нещо, което ви доставя удоволствие, отговаря на образованието ви, и е справедливо възнаградено, значи идеално се вписвате в понятието „бизнес дама”. Исках да го изясним от самото начало, защото много често, споменавайки тези думи, хората имат предвид търговка (или както е модерно напоследък, sales person) или собственичка на бизнес, а всъщност изобщо не е задължително да сте нито едното, нито другото.

Най-общо казано, бизнес дамите обикновено работят в офис, с други бизнес дами или джентълмени и им се налага често да провеждат разговори на различни нива, да бъдат приветливи, комуникативни и социални. И, естествено, да си разбират от работата.

За това как да бъдем комуникативни и социални аз няма да говоря, тъй като не съм експерт, но пък за приветливи имам това-онова да кажа, от моята лична наблюдателна позиция и интерес към естетиката във всичките й проявления.

Често, когато се заговори за облекло за работа, хората си представят един скучен образ, наложен им от медиите и собствената им ограниченост. Грешка! Дори когато отидете в някой марков магазин в района за „офис облекло”, все намирате някакви много убити цветове и модели, с които, слагайки ги върху себе си, отнемате поне 5-6 години от реалната ви възраст, а не дай си боже и повече. С прости думи, фешън-индустрията е убедена, че офисите са фрашкани с някакви старомодни лелки, които обаче са пълни с мангизи и на драго сърце ще ги дадат за новата им колекция от още лелски парцалки.

Спокойно, работното място не е създадено, за да внася дискомфорт в живота ви. Бъдете себе си. Добавете просто малко официалност към начина, по който изглеждате. Никой не е забранил джинсите, може да ги носите, какво като са каубойска дреха? Просто ги съчетайте с подходяща риза/сако/обувки/фишу или още нещо, което да убие техния иначе каруцарски вид. Избягвайте да бъдете вулгарни – дълбоки деколтета и твърде къси поли не са желателни. Колко късо е твърде късо обаче е въпрос на лична преценка. Аз лично обожавам къси поли и на предишните си работни места не съм се притеснявала да ги нося, но все ми се струва, че съм успявала да туширам този факт с по-закрити блузи или плътни чорапогащници. Рядко съм си позволявала да бъда прекалено разголена и ако се е случвало, е било през лятото, когато повечето колеги са били в отпуск.

Трябва да се търси мярката във всичко. Все пак, има много хора, които просто нямат усет към дрехите, не им се отдава с лекота, както на други, да определят дали едни джинси стоят добре с дадена риза или не. Друг тънък момент е, че на различните хора различни дрехи стоят по коренно различен начин и много зависи от това какво на ВАС ви прилича. Затова, ако сте от тези хора, които не знаят много за дрехите и си признават, че нямат много вкус, вземете някоя ваша приятелка, която знае и има, и я помолете да ви помогне. Убедена съм, че тя ще се включи адекватно, всяко момиче се ласкае, когато му казват, че има вкус и го молят за моден съвет. Отидете в някой магазин и мерете, мерете, мерете! Пробвайте всички видове комбинации и определете коя е вашата. Така ще знаете, че ето, на моето тяло най-добре стои къса пола с риза и към това трябва да се стремя. Ако сложа къс ръкав, се откриват големите ми предмишници, което е ужасно грозно и трябва да го избягвам. Но пък за сметка на това имам страхотни глезени и когато сложа обувка на ток, цялото ми тяло се променя и ставам много елегантна. Ето такива мисли трябва да се въртят в главата ви. Намерете качествата и недостатъците на тялото си и ги подчертайте/скрийте, за да работят за имиджа ви. Няма нищо страшно в това, че не сте модел, че кой е? Моделите са за това – за да продават дрехи, на тях това им е работата и кой знае с какви боклуци се тъпчат и какви грижи полагат ежедневно, за да изглеждат така! Ще кажете – да, ама Ваня от администрацията не е модел, пък е много готина, искам и аз да съм като нея! Оставете я Ваня, кой знае какви други лични проблеми има! Нашата работа е различна и е важно да сме добри именно в нея, а изглеждането добре е само допълнителен детайл, който трябва да изчистим. И дрехите идват на помощ в такива моменти.

И така, конкретно, гардеробът на бизнес дамата – какво трябва задължително да включва той. Няма да задълбавам въдху моделите, защото те се менят всеки сезон (ниска талия, висока талия, различни видове кройки, подплънки или не на саката и ризите, разкроени отдолу сака или по-прибрани, дали да има колан или не и къде да е той, колко дълго да е сакото и т.н., не подценявайте модния елемент, следвайте поне малко какво се случва в новите колекции и адаптирайте стария си гардероб към тенденциите).

  1. Тясна черна пола до малко над коляното (или по-дълга)Черна пола за офис

Показва, че сте женствена, праволинейна, професионалистка. Съчетава се перфектно с всякакви видове ризи, блузи и сака. Дава ви възможност да разчупите визията с различен на цвят чорапогащник (съобразен, разбира се, с горната част от тоалета). Прибира визуално ханша. Материята се мени според сезона, може да вземете една от вълна за през зимата.

  1. Дълъг сив панталон с ръб и вертикални джобовесив панталон, панталон с ръб, панталон с вертикални джобове

Избягвайте го, ако нямате чифт стройни крака. За по-пълни жени полата си остава по-добрият вариант. Вариант е същият сив панталон, но тип „шалвари”, с висока талия и без ръба отпред. Зависи от тенденциите. Може да го сложите, когато ви предстои среща с повече мъжки попълнения, за да подчертаете равностойността си на работното място и да направите заявка, че никакви сексистки изказвания няма да бъдат толерирани. (Ако все пак има сексистки изказвания, контрирайте ги в самото начало, за да не се повтарят. Ще ви уважават повече. Изпробвано е – действа!)

  1. Сако в пастелен цвятПастелно сако, бежово сако, офис облекло

Изобщо не е задължително да е пастелен, а по-скоро да не е в скучното черно, може дори да е червено или розово, но не ярко. Този сезон много актуални са жълтите сака, но се страхувам, че има голяма опасност да сте много „лимони” на работното място, тъй като почти всички масови марки пуснаха на пазара по едно жълто сако, което, впрочем, Шанел изведе на предни позиции миналата есен.

  1. Черно сакоЧерно сако за офис, бизнес облекло

Абсолютен мъст-хев! Класика… Трябва ли да обяснявам? Е, добре, хайде с няколко думи. Не е за всеки ден, а по-скоро за онези скучни мийтинги, на които ще присъства и някоя важна клечка – мениджър за Източна Европа или най-големият клиент на фирмата или пък някакъв голям потенциален клиент… нещо от сорта. Просто е неизбежно. Потърсете онова сако, което ви стои най-добре и което е най-практично, защото често го забравяме в гардероба и се сещаме за него в последния момент, преди да го облечем. Хубаво е да е от немачкаема материя, за да не се налага да го гладите в бързината, а и да е лесно за пренос/превоз на закачалка, ако се случи действието да се развива през лятото и да се препотите 100 пъти докато стигнете до мястото на срещата. Има синтетични материи, които лепят по себе си всякакви боклуци, косми и т.н. Това е недопустимо, затова най-добре материята да е естествена. Черното сако се съчетава с: различни на цвят и модел ризи, поли, панталони и дори джинси, но трябва да се внимава по какъв повод го слагате. Ако е онази среща, за която говорим, най-добре да сте с черна пола и някаква светла риза, може и да е с по-разчупен модел, но едноцветна.

  1. Изчистена бяла ризаБяла риза офис облекло

Това означава бял памук, добре ушита, да не стърчат конци тук и там, копчетата да са бели и да не се набиват на очи. Инвестирайте повече пари в маркова риза, която ще носите 3-4 години, вместо да купувате някой китайски боклук от пазара и да се износва за един сезон. Много често бизнес дамите са изобразявани с такива бели ризи с остри ъгли на яката. Това е демоде и датира от ’70-те, но периодично се завръща на мода и явно някой е решил, че никога няма да сбъркате с такъв точно модел яка. Аз го избягвам, честно казано, предпочитам прибрана яка с ъгъл 90 градуса. Струва ми се по-спретнато и не толкова подвласно на модните вълнения. Предимството й е, че е удобна и внася свежест в облеклото, недостатъкът – ами бяла е и се цапа лесно, а и се вижда като се изпотите, например.

  1. Рокля, пристегната в талията или с висока талияРокля за офис, бизнес облекло

Всяка жена трябва да има в гардероба си поне една рокля, работещата – още повече. Роклята е символ на женственост, елегантност и романтика. Затова не препоръчвам роклята за официални срещи, по-скоро за ежедневието или когато трябва да сте красиви за пред колегите. Събуждате се една сутрин, по радиото са пуснали любимата ви песен и ви е толкова страхотно и слънчево, как да не облечеш рокля? Модели и цветови комбинации са позволени всякакви, стига да не са много ярки или натрапващи се. Да не сте като някоя подвижна саксия и да разсейвате колегите, докато трябва да са концентрирани. Избягвайте и прекалено разголените модели, не е приемливо да е с гол гръб или с открита горна част. Все пак, може да оправите положението с едно сако отгоре. Пристягането в талията внася известна доза консерватизъм, който е желан на работното място и идва да каже нещо като: хей, може да съм с рокля, обаче не съм забравила, че съм на работа и трябва да си върша задълженията. Може да сложите някакъв мек колан, който да завържете я на пандела, я просто на възел. Ако ви смущават къси крака, на помощ идва високата талия, която е перфектна за такива случаи – издължава бедрата, скрива ханша и прибира талията. Остава си и вечното правило – ако сте пълна, никакви едри цветя, точки и въобще шарки, никакви хоризонтални райета, само вертикални!

  1. Хубава (и скъпа), кожена, тъмна на цвят чанта, най-добре черна.Черна кожена чанта, офис аксесоари

Е, няма да ви трябва в офиса, но ако излизате на среща някъде навън, определено ще ви „помогне”. Сега, много хора ще кажат: като си толкова отворена, дай ти пари за скъпа кожена чанта! Ок, нямате достатъчно пари, ходете си с каквото имате, но си обещайте, че ще си я купите с първата заплата. Дрехите на една жена не говорят много на случайните хора по улицата, може да сте добре облечена както за много пари, така и за малко, аксесоарите са тези, които издават вашия статус. А това колко сте готови да дадете и да инвестирате в дрехите, с които ходите на работа говори не само за това колко се уважавате, а и за това колко сте отдадени на работата си, колко държите на доброто име на фирмата си и т.н. Каквото и да си говорим, евтините обувки и чанти са си евтини обувки и чанти и това личи. Освен ако вие не сте някоя много находчива персона, която, ако сте, изобщо няма да четете тази статия. Ако успеете да намерите хубава чанта за малко пари – още по-добре, направо супер! Но ме съмнява, че подобно нещо съществува, аз още не съм го виждала и моите приятелки, с които обсъждаме такива теми не са. Друг е въпросът колко за вас е скъпо. Това, което за мен е скъпо, за някого може да е евтино. Да поговорим за самата чанта – трябва да е семпла, с добра изработка, да не е пестен материал, така да се каже. Да е балансирана, т.е. основната част на чантата да не е много голяма, а дръжките да са тънки и като я напълните да създават впечатлението, че ще се скъсат всеки момент. Или пък обратното, някакви много груби дръжки и малка основна част. Големината е с поред вашите нужди – колко и какво носите, дали имате папки с документи в А4 формат и дали изобщо ги носите в ръчната си чанта и т.н. Чантата е въпрос на лични предпочитания, малко е като бельото, но основните неща ги написах. Качествена, семпла и балансирана. Всичко останало е подробности.

  1. Черни, кожени, закрити обувки на висок ток (тук ще има спор за височината на тока, бизнес етикетът не допуска токове над 4-5 см, но това зависи най-вече от вас – какво ви е удобно, дали фигурата ви го позволява, дали държите да сте секси на работното място или напротив, искате да прикриете и без това прекалената си сексуалност).Обувки за офис, бизнес аксесоари

Това могат да бъдат боти през зимата или т. нар. пъмпове през лятото. Сандалите не са желателни, но ако нямате строг дрескод от работното място, аз мисля, че няма проблем да ги носите. Стига да не са с разни финтифльюшки и фльонги по тях, и разбира се, да са съобразени с тоалета ви. Всичко, в рамките на разумното.

  1. Малка черна рокляМалка черна рокля

За нея са писани романи, но все пак ще обясня набързо. Тя е задължителен елемент от гардероба не само на работещата дама, а и на всяка уважаваща себе си дама въобще. Предимствата й са, че може да я носите по всякакви поводи, че скрива недостатъците на тялото визуално, че няма нужда много да мислите с какво да я съчетавате и може да сте готова бързо за излизане дори в много стресови ситуации. Хубавата черна чанта и ще е достатъчно допълнение. Сега, ако сложите и черни обувки, ще сте като на погребение, затова нали, трябва да вкарате някой по-цветен детайл, може да разчупите с цветен колан, брошка, фишу, шал или някакви бижута.

Не забравяйте, че външният вид е само обвивката и той дава първото впечатление, но не е всичко. За да сте успешни, трябва много повече от това да можете да се обличате добре на работното място. Направете така, че хората да остават приятно изненадани и когато си тръгвате!

(снимките са от ASOS.COM)

Още по темата: Как да достигнем до интервю за работа, 31 прически за модерната работеща жена

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s