Нова Зеландия: Южният остров – западното крайбрежие


(Продължение от “Нелсън и наоколо”; начало на поредицата ТУК)

Продължавахме на юг по западното крайбрежие на Южния остров. В снимките, които качвам този път можете да видите някои пленителни планински и морски гледки в района на град Греймаут (Greymouth), близо до който има обособени места за наблюдение на тюлени в естествената им среда. Наблизо е и паркът Шантитаун (Shantitown), който е нещо като музей на отминалата епоха на треската за злато, по време на която предприемачи от цял свят са се стичали по тези земи. Целта му е да потопи посетителите в начина на живот на златотърсачите и по различни начини да покаже наследството, оставено от една забравена епоха. Може би най-атрактивната част за посетителите е същинското търсене на злато. Предлагат се чинии с пясък, който пред очите ви се е стекъл надолу по скалата, провокиран от мощна водна струя. В пясъка се откриват златни песъчинки, които с помощта на специална техника всеки отсява и ако е достатъчно добър, накрая в чинията му остава предимно този златен пясък. Поставя се за спомен в малко прозрачно шишенце с вода. Кой колкото злато събере – с толкова си тръгва.

Последната снимка е от град Хокитика (Hokitika), известен с добива и обработката на нефрит и производните му. За любителите на този вид бижута и статуетки тук е истински рай. Има много музеи, в които се обяснява на посетителите как точно се обработва камъкът, с какви вярвания на Маорите е свързан и как влияе на човека. Може дори да ви изработят индивидуално бижу или да персонализират вече направено, като изсекат вашите инициали, например.

Ако човек се вгледа повече в снимките, със сигурносе ще забележи широките улици, които на Южния остров не са никаква рядкост. Сградите също не са от най-високите, което напомня, че неотдавна тук е нямало нищо освен буйна растителност и недокосвани от човека места.

Продължението вижте ТУК

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s