Tuesday post / Мъжете и играта на ръгби


И така, предния път обещах да напиша пост за играта на ръгби, но по-конкретно бих искала да ви занимая с това защо мъжете отдават чак такова голямо внимание на игри като ръгби. Вземете футбола, баскетбола, бейзбола, хокея или каквото още се сетите – голяма част от мъжете се вълнуват от тези игри.

Когато гледахме финала на световното първенство по ръгби между Нова Зеландия и Франция, с приятеля ми вече бяхме загърбили Нова Зеландия и се намирахме в Шанхай. Моят човек много държеше да подкрèпя своите на финала и затова открихме един бар, в който се беше събрала огромна тълпа французи, кивита, а и други пребиваващи в Китай чужденци  – любители на ръгбито. Действието се развиваше следобед, в прилично за бира време и, разбира се, гостите на бара се черпеха с обилни количества. Настанихме се пред един от десетките огромни екрани и моят любим започна да ми обяснява правилата. Нищо не разбрах, но и не ме вълнуваше особено. Интересуваха ме само моментите, в които всички се хвърлят един върху друг и става невероятно меле. Може да се каже, че тогава дори се забавлявах. Играта вървеше и докато оглеждах помещението си дадох сметка, че аз съм единствената нормална жена. Имаше още няколко същества от женски пол, но те толкова убедително се държаха като мъже, че спокойно можеха да минат за такива. Извадих тефтера си и започнах да пиша. В процес на писане, започваха да се появяват нови и нови предположения и… в крайна сметка се получи списък от акценти, които ето сега ще опиша в изречения и ще се опитам да обоснова по-подробно. Ако има отегчени, тук е моментът да смените адреса горе в браузъра.

1. Мъжете са животни, тъй като човекът изначално е животно, а мъжът, съгласете се, е човек. Той има нужда да покаже животинското в себе си (рев, тупане в гърдите, агресия), а какво по-прекрасно от това да се събере с други себеподобни, които изпитват същата нужда и с това да се оправдае и оневини.

2. Мъжете изпитват комплекси спрямо по-силни от тях мъже (физически), дори и да ги превъзхождат във всички други сфери. Тук не съм сигурна дали важи за всички, нека по-опитните да кажат. В този ред на мисли гледането на по-силни физически мъже (спортисти) отново е една среща лице в лице с комплексите и страховете. Това ме подтиква и към друга мисъл, че много от нещата днес се приемат само като обвивка. Факт е, че много по-масово се гледат спортни състезания (риалити шоу, плоски американски сериали) отколкото състезания за интелект, например.

3. Мъжкият инстинкт към гледане на играта е дори по-силен от сексуалния нагон. Преди време инструкторът по първа помощ твърдеше, че човек се движи по три основни програми (по ред на важност): „да избягам”, „да се нахраня” и „да се възпроизведа”. Мисля си, че тези трите не ни различават особено от животните, но тук идва играта! Не знам дали мога да я сложа преди „да се възпроизведа”, но ми се струва, че доста мъже са готови да избутат секса за след мача.

4. Спортистите са съвременните гладиатори – създават зрелище и печелят слава. Явно с времето не сме се променили особено.

5. Някой преди време беше казал, че бъдещето е в масовите игри, т.е. тези, в които има много играчи и много публика. Това също така означава и много финансов капитал, който се завърта в тези видове спорт и това е една от причините те да са толкова популярни.

6. Има и нещо инфантилно в цялата работа. От раждането си започваме да играем и това ни забавлява. Може би гледането на други играещи хора събужда у нас някакви заспали ендорфини или отприщва детското начало у всеки…

7. Още нещо в полза на играта и на мъжете, които я обичат – тя ни пренася в една паралелна реалност, която съществува на един определен стадион, с определени хора и тези хора, които гледат пред телевизорите се чувстват като част от тази реалност. Появява се желание за контакт с други хора, които също са въвлечени в този свят и са част от това „тайно” общество, говорят на нашия език и ни разбират без дори да ни познават. Внезапно се чувстваш специален, имаш свой собствен „таен” живот, който протича в рамките на час и нещо.

8. Съществуват стереотипи, които са валидни както за мъжете, така и за жените. Един от тях е, че ако една жена се интересува от светски клюки и чете жълти списания, то тя вероятно е глупава. Обратният е за мъжете и футбола. Може би това е и причината по-интелигентните представители и на двата пола да се кълнат в майка и татко, че те такива неща не гледат. Но няма нищо лошо, в крайна сметка, важното е да си щастлив.

9. Още нещо, което играта дава е силната емоция. На мнение съм, че липсата на емоция в реалността ни е подтикнала към създаването на увеселителни паркове и филми на ужасите.

10. Патриотизъм е силна дума и понякога може да се загнезди в съзнанието на човек. Всеки човек обича най-много себе си и принадлежността към дадена страна е чудесен предтекст за това да кажеш, че ти си този, който печели играта. Няма значение, че ти нищо не си направил за въпросната игра (освен моралната подкрепа, която понякога се превръща в материална и доста осезаема – викането имам предвид). А колко по-красиво звучи „Нашите спечелиха! Моята родина е шампион!”

11. А може би гледането на спортни мачове е начин да се отпуснеш – да демонстрираш дълго събиран гняв, без някой да те съди, да псуваш на воля, да крещиш, да покажеш грозната си страна, защото просто си намерил удобния момент.

12. В заключение бих казала, че всичко се върти около секса и играта е само начин да се покаже на жената, че даден човек е истински мъж. Това „доказва” превъзходство на мъжете над жените. И за да не си помисли някой, че вярвам в това, ще коментирам типично по мъжки, че въпреки всички негативи на гледането на мач в мъжка компания, има нещо много секси в това озверяване.

Между другото, някой знае ли защо дългите крака са на почит сред мъжете?

Advertisements

What do you think about this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s