Нова Зеландия: Столицата на спасението


(Продължение от „визовият проблем„; начало на поредицата ТУК)

Париж – градът, в който срещнах любовта, в който изживях много красиви мигове, в който мечтите се сбъдват и който отприщва всякакви таланти и вдъхновява дори най-заспалия гений. Няма град, който да ме е впечатлил повече до този момент. Не просто улиците и огромните булеварди с кокетно наредени кафета и ресторанти, не старите сгради, партерите на които са заети от ексклузивни бутици и изящни шивашки ателиета, не станциите на метрото в стил ар нуво, не и цветята под прозорците и масичките по терасите и мансардите, не дори историческите паметници, а душата на Париж – душата на хората, които живеят там го прави това, което е. Сякаш всичко наоколо не върви, а се носи, лети и пее на езика на любовта, движението е във всяка молекула на въздуха. Свободата е нещото, което описва французите точно и изчерпателно. Свободата като вродено качество – да изразяваш себе си, да правиш това, което искаш, да мечтаеш и да сбъдваш мечтите си, да не се страхуваш да признаеш какво чувстваш, дори да изглеждаш глуповат или инфантилен в очите на останалите, но да бъдеш себе си; свобода да пътуваш, да дадеш воля на детето в себе си, да живееш така, както си представя мисълта ти; свобода да правиш избор и да поемаш цялата отговорност след това.

Дори сега, когато вече живея тук, не спирам да се вдъхновявам от всяка улица, всеки ъгъл, всяка усмивка, всеки поглед на красива французойка. Има някакъв чар у тези хора, който им е заложен генетично. В маниера на общуване, в обноските, в малките жестове… Вярно е, че са доста по-отдалечени в ежедневието си отколкото сме ние, българите, но аз възприемам това като един по-особен вид уважение към личното пространство на другия и като начин да се избегнат баналните и не дотам приятни теми за битови проблеми, прекалено лични преживявания, политически убеждения, несполуки в работа, пари…

Там, на гара Берси ме посрещна Стефани – моята спасителка и сестра на приятеля ми едновременно. Тя ме подслони за две нощи. Най-накрая се наспах и си починах. След целия стрес от последните дни, семейната обстановка ми се отрази много добре. Изпрати ме на 17-ти много рано сутринта на летище Шарл Дьо Гол, където без проблем се качих на самолета за Сингапур.

Полетът беше дълъг, но комфортен, а когато пристигнах на летището в Сингапур си спомних, че китайският ми може да бъде полезен и там. Сингапурското летище е може би най-красивото и уютно летище, на което съм била и въпреки че беше огромно по размери, обичайното непрестанно ехо бе убито с помощта на меки килими, по които количките се движеха гладко като по ледена пързалка. Когато след час престой излитах над Сингапур и отново ме обземаше сценична треска от пред имиграционните в Оукланд, единствено величествените сгради и жилищни комплекси с басейни и градини успяваха да ме разсеят и да ме накарат да желая завръщане в този град на бъдещето.

Продължението четете ТУК, а ТУК – как се завърнах в Сингапур след години.

5 thoughts on “Нова Зеландия: Столицата на спасението

      • Haha! Gorgeous and funny 🙂 dont we all have those days?? Where are you from? I want to say Russia, is that the language on your blog?

      • I’m Russian/Bulgarian, I write in Bulgarian sometimes, because I’ve lived there quite a long time and I feel it closer to my heart. Thank you for following my blog, it’s flattering to see people reading, watching photos and commenting, really makes it worthy. Your blog is very nice too 😉

      • Awe thank you! I’m following yours now, but just found it through a WordPress topic link 🙂 so impressed by your language ability! I’m trying to learn Korean right now and it’s SO hard. You give me hope!

What do you think about this?

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s